I hele Europa snakkes det om at de sosialdemokratiske partiene er i krise, skriver Lars Kolbeinstveit.
I hele Europa snakkes det om at de sosialdemokratiske partiene er i krise, skriver Lars Kolbeinstveit.

Den nordiske modellen – en bløff

Den svensk-kurdiske forskeren Nima Sanandajis nye bok viser at den nordiske modellen slett ikke er noe konkurransefortrinn.

Publisert Sist oppdatert

Hvorfor er vi i de nordiske landene så rike? Antakelsen er gjerne at vi har funnet en eller annen hemmelig formel, der vi kombinerer en effektiv markedsøkonomi med omfordelende skattepolitikk og en sterk velferdsstat. På denne måten får alle like muligheter, samtidig som vi høster all rikdommen fra kapitalismen. Effektivt og rettferdig på én gang: Sosialdemokratiet – eller den nordiske modellen – er vårt konkurransefortrinn. Og derfor vil vi nødvendigvis sakke akterut, hvis vi ikke tar vare på modellen for fremtida.

Denne typen forestillinger om den nordiske modellen er tema for den svensk-kurdiske forskeren Nima Sanandajis nye bok Debunking Utopia – Exposing The Myth of Nordic Socialism. Boka er gitt ut på et amerikansk forlag, og er myntet på et amerikansk publikum, men forteller de nordiske sosialdemokratienes historie på en måte som i påfallende liten grad har vært tema i den hjemlige debatten.

Kapitalismens ånd

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her