Den tyske regjeringskoalisjonen vakler.

TYSKLAND: Forbundsdagen har vedtatt store garantier overfor Eurosonens redningsfond, statsgjelden har vokst til over 2000 milliarder Euro og FDP er i ferd med å forsvinne fra det politiske landskapet. Året 2011 har vært belastende for den liberal-konservative regieringen i Berlin.

Publisert   Sist oppdatert

Forbundsdagen har vedtatt store garantier overfor Eurosonens redningsfond, statsgjelden har vokst til over 2000 milliarder Euro og FDP er i ferd med å forsvinne fra det politiske landskapet. Året 2011 har vært belastende for den liberal-konservative regieringen i Berlin.

Med det historiske valgresultatet fra Forbundsdagsvalget i 2009 på 14.6 prosentpoeng gikk FDP inn i regjering med de konservative CDU/CSU — siden har alt gått galt for Tysklands liberale parti. Partiformann og utenriksminister Guido Westerwelle trakk seg i vår fra ledervervet etter store stridigheter innad i partiet. FDPs nye leder Philip Rösler har ikke maktet å få partiet på riktig kurs. Fallet kulminerte ved delstatsvalget i Berlin den 18. september der partiet kun fikk 1.8 prosent av stemmene, mot 7.6 prosent i 2006. Valgresultater i Berlin viser at FDP kom 0.3 prosentpoeng bak nasjonalistene i NPD og   kun 0.3 prosentpoeng foran Dyrebeskyttelsespartiet.

Berlin er ikke, og har aldri vært, kjerneområdet til FDP. Dette er femte gang siden 1949 at partiet kommer under sperregrensen i hovedstaden. I 1995 og 1999 fikk de henholdsvis 2.5 og 2.2 prosent oppslutning, og naturlig nok har partiet slitt i Øst-Berlin. Men at de liberale skulle falle til samme nivå som nynazister og dyrevenner var det få som hadde regnet med. Partiets nedgang i oppslutning gjenspeiles også i en rekke andre delstater; i Rheinland-Pfalz, Bremen, Sachsen-Anhalt og Mecklenburg-Vorpommern røk de i løpet av 2011 ut av delstatsparlamentene. Selv i deres kjerneområde Baden-Wüttemberg maktet de så vidt å komme over sperregrensen til 5.3 prosent.[1] Ved siste meningsmåling har FDP kun 2 prosentpoengs oppslutning.[2]Partiet har kanskje utspilt sin historiske etterkrigsrolle, sier professor ved Hertie School of Governance i Berlin, Stein Kuhnle til Minerva. — De Grønne kan fremover bli den samme jokeren som FDP pleide å være mellom CDU/CSU og SPD i fremtidige koalisjoner på føderalt nivå, hevder Kuhnle.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her