Den ukjente helten bak fredsprosessen

Det er president Juan Manuel Santos som i dag mottar Nobels fredspris. Men fredsprosessen i Colombia hadde ikke vært mulig uten Antanas Mockus.

Publisert Sist oppdatert

I et heller begredelig politisk år er fredsavtalen i Colombia mellom regjeringen og FARC-geriljaen kanskje den mest positive hendelsen. Personlig har jeg helt siden 2005 hatt en spesiell interesse for utviklingen i landet. Jeg hadde nemlig det privilegium å være en del av priskomiteen for Studentenes fredspris i 2005, som utdeles annet hvert år i regi av International Student Festival In Trondheim (ISFIT), som for elleve år siden gav prisen til den colombianske studentorganisasjonen ACEU.

For meg var det den gang et sentralt poeng at ACEU ikke støttet FARC, selv om de hadde veldig radikale standpunkter. Men etterhvert har det blitt mer og mer åpenbart at de facto fred er nødt til å inkludere FARC. En total militær seier (slik tilfelle var mot de tamilske tigrene) var uoverkommelig, og man kom derfor vanskelig utenom en fremforhandlet avtale.

Imidlertid har den anerkjennelsen sittet langt inne hos den politiske eliten, især på høyresiden. Og ikke uten grunn. FARCs modus operandi har vært særs brutal, og har inkludert systematiske bortføringer og drap. Denne type terror har ført til sterke negative følelser overfor FARC i store deler av befolkningen. Nettopp derfor er det grunn til å anerkjenne motet president Juan Manuel Santos viste gjennom å innlede reelle fredsforhandlinger med FARC – en avgjørelse som utvilsomt satte hele hans politiske karriere på spill, og som førte til et brudd med tidligere president Alvaro Uribe, som i sin tid utnevnte den nåværende presidenten til forsvarsminister.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her