Den viktigste oppgaven

Ingen oppgave er mer essensiell enn å sørge for nasjonens beskyttelse. Hvis Norge ikke innfrir 2-prosentmålet, kan resultatet bli fatalt.

Publisert Sist oppdatert

Under lysekronene på det tradisjonsrike hotellet Bayerischer Hof i Munchen har gjenlevende tyske opposisjonelle til Hitlers regime i 53 år brakt verdens ledere sammen for å forhindre at en ny verdenskrig noen gang kan bryte ut. Programmet for årets konferanse bør være en tankevekker. Under tittelen "The Future of the West: Downfall or Comeback?" innledet den amerikanske krigshelten og senatoren John McCain med å uttale at i løpet av de fire tiårene han har deltatt på denne konferansen, kan han ikke huske at den har vært viktigere enn i dag. Og han fortsetter med:

«Vi er bedt om å diskutere vil Vesten overleve. Inntil nylig ville slike spørsmål blitt avfeid som overdrivelser og alarmisme, men ikke i år. Hvis det noen gang var en tid for å behandle dette spørsmålet med dødelig alvor, så er det nå.»

I motsetning til enkelte andre amerikanske politikere er ikke McCain en som strør om seg med alternative fakta uten holdepunkter i virkeligheten. I løpet av det siste tiåret har Russland, den sterkeste militærmakten på østsiden av Atlanterhavet, invadert to av sine naboland og gjenopptatt aktiviteten med å simulere angrep på flesteparten av sine vesteuropeiske naboland. Ifølge NATOs siste årsrapport har Russland de siste tre årene gjennomført intet mindre enn 18 storskala og uanmeldte militærøvelser som blant annet har inkludert simulerte angrep med atomvåpen mot Sverige og NATO-allierte i regionen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS