Redaksjonen blogger

Derfor bør DU støtte narkolegalisering

En ting er at narkokrigen ødelegger samfunn og menneskeliv. Få politikere lar seg beveges av slikt. Men vet de at før narkotika legaliseres, kommer ingen ny sesong av The Wire?

En ting er at narkokrigen ødelegger samfunn og menneskeliv. Få politikere lar seg beveges av slikt. Men vet de at før narkotika legaliseres, kommer ingen ny sesong av The Wire?

Få amerikanske serier har gitt så gode og grundige beskrivelser ikke bare av logikken bak narkotikaomsetning, men også av politiets arbeidsvilkår i amerikanske byer, og interaksjonen mellom mennesker og systemer, kultur og insentiver, fattigdom og penger, som HBO-serien The Wire, skapt av David Simon. Simon har opplevet narkotikakrigen, som gjør så mye for å ødelegge særlig afroamerikansk kultur i USA, på nært hold under en lang karriere som kriminalreporter i Baltimore.

Også USAs justisminister, Eric Holder, har satt pris på den gode kunstneriske skildringen av amerikansk kriminalitet — så god at han for et par uker siden oppfordret produsentene til å lage en ny sesong, eller en spillefilm.

I helgen responderte David Simon som følger:

The Attorney-General’s kind remarks are noted and appreciated. I’ve spoken to Ed Burns and we are prepared to go to work on season six of The Wire if the Department of Justice is equally ready to reconsider and address its continuing prosecution of our misguided, destructive and dehumanising drug prohibition.

Dette viser ikke bare det vi har visst lenge, at de fleste fornuftige mennesker med egnet erfaring støtter legalisering; men også konsekvensene av narkokrigen ikke bare er å finne i afghanske fjell, latinamerikanske jungler, amerikanske storbyer eller norske fengsler — nå vil konsekvensene også merkes blant velutdannede, politisk aktive norske velgere, stirrende på en svart flatskjerm-TV-skjerm en lørdagskveld hvor de kunne trengt god og givende underholdning fra Simon og Burns.

Så alle The Wire-fan der ute: Dette er tiden for å legge press på stortingsrepresentanter for å løfte narkodebatten. Om du ikke gjør det for brukerne eller for verdensfreden, gjør det i det minste for deg selv.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden