Minerva

Derfor blir det ingen ny intifada

Bilde: Wikimedia Commons / Mr. Kate [CC BY-SA 3.0]

Tre gode grunner  til at det neppe blir noe nytt palestinsk opprør.

Det er den britiske journalisten Aaron Pfeiffer som i den israelske avisen Haaretz oppsummerer hvorfor det neppe blir noen ny intifada nå.

Pfeiffer viser til at da den første intifadaen brøt ut i 1987, hadde det lenge kokt under overflaten på Vestbredden og Gaza, som da var under full israelsk kontroll. Opprøret, som varte frem til Osloavtalen i 1993, var folkelig og hadde vokst frem på grunn av langvarig misnøye.

Den andre intifadaen, som brøt ut i 2002 som en protest mot daværende statsminister Ariel Sharons besøk på tempelhøyden, bar i større grad preg av å være organisert av de palestinske myndighetene etter at fredssamtalene hadde gått på tverke.

Pfeiffer tviler imidlertid på at det vil bli noe nytt opprør etter at USAs president Donald Trump erklærte at han vil flytte USAs ambassade til Jerusalem og anerkjenne byen som Israels hovedstad.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Her er Pfeiffers tre grunner til at det neppe blir krig nå:

  1. Palestinerne har lite å tjene på et nytt opprør.
  2. Et nytt opprør vil kunne true maktposisjonen til både Hamas og Fatah-ledelsen på Vestbredden.
  3. Palestinerne er krigstrøtte etter to store opprør og fire kriger på Gazastripen.

– USAs avgjørelse ikke avgjørende

Imad Alsos forsker på Hamas ved Det frie universitet i Berlin. Forskeren sier til Washington Post at islamistgruppen neppe vil starte noe nytt opprør på egenhånd.

– Om voldelighetene nå eskalerer, handler om hvordan Israel reagerer på demonstrasjonene mot Trumps erklæring. Så langt ser jeg det ikke slik at USAs avgjørelse i seg selv vil spille noen nøkkelrolle i dette, sier Alsos.

(Saken fortsetter under lenken).

Fem land vi heller kunne boikottet

– Ikke villige

Nathan Thrall er forsker hos International Crisis Group. Han sier til CBS at en ny intifada er altfor risikabelt for de palestinske myndighetene. I verste fall kan det føre til at de palestinske institusjonene bryter sammen, en sjanse ingen er villige til å ta.

– Lederne er helt åpenbart ikke villige til det, så når de oppfordrer til demonstrasjoner og intifada, kan man ikke ta det seriøst, sier Thrall.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden