Politikk

Derfor er innvandring vanskelig for Sosialistisk Venstreparti

Frank Rossavik, kommentator i Aftenposten.

Bilde: Kyle Fong

– To grunnleggende hensyn står mot hverandre, mener SV-kjenneren Frank Rossavik.

Aftenposten-kommentator Frank Rossavik har fulgt Sosialistisk Venstreparti i en årrekke, og han har lest Minervas fortelling om hvordan SV har vært preget av uenighet om innvandrings- og integreringspolitikken de siste årene.

– Problematiske sider ved innvandring er et betent tema i partiet fordi to grunnleggende hensyn for SV står mot hverandre: på den ene siden står ønsket om å forsvare etniske minoriteters rettigheter som gruppe, på den andre hensynet til kvinners og homofiles rettigheter, forteller Rossavik.

For de fleste aktivistene veier det først tyngst, mener Rossavik.

– De ser på innvandrere og flyktninger som ofre for majoritetens undertrykkelse. Enhver kritikk av praksiser i minoritetsmiljøer blir dermed fremstilt som mer eller mindre undertrykkende eller til og med rasistisk. Så lenge diskusjoner kan tas med dette som utgangspunkt, er aktivistene på ytre venstre også på hjemmebane. De blir de gode som kjemper mot de onde, sier Rossavik.

Rossavik har blant annet skrevet boken SV. Fra Kings Bay til kongens bord i 2011. Han mener at partiet de siste årene har inntatt mer nyanserte posisjoner på integreringsfeltet uten å få fortjent anerkjennelse for det

– Nå ser det ut til at ytre venstre har fått full kontroll.

– Nå ser det ut til at ytre venstre har fått full kontroll i partiet, og da kan hensynet til enkeltmenneskers rettigheter igjen bli helt underordnet, sier Rossavik.

Han oppfatter likevel fortsatt partileder Audun Lysbakken som nyansert.

– I landsmøtetalen hadde Lysbakken en sterk hyllest til «de skamløse jentene». Men han kan bli et gissel for fløyen han selv kommer fra, sier Rossavik.

Les også: Kampen om SVs innvandringspolitikk.

– Hvilken av fløyene har seiret?

– Venstrefløyen seiret på landsmøtet. Kari Elisabeth Kaski er den siste som er igjen fra en slags høyrefløy på høyt nivå i partiet. Det jeg lurer litt på, er om Lysbakken egentlig er glad for den utviklingen, sier Rossavik.

– Generelt er det god takhøyde for debatt i SV, men på dette feltet er inntrykket mitt at følelsene er sterke og takhøyden stadig lavere, avslutter han.

Ennå ikke abonnent? Les så mye du vil for kun 49,- i måneden! Bestill her.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden