Utenriks

Derfor tviler Iran-eksperten på regimeendring

STÅR STERKT: Ayatollah Ali Khamanei (78) er Irans øverste åndelige leder.

Bilde: A. Davey / Flickr

Press fra USA og borgerkrig i naboland gjør mange skeptiske til revolusjon.

– Jeg tror ikke på regimeendring som konsekvens av disse opptøyene. Staten i Iran er sterk, og det er et sterkt undertrykkelsesapparat. Regimet har evne og vilje til å bruke makt og kommer om nødvendig ikke til å holde igjen, sier Nupi-forsker Kjetil Selvik til Minerva.

Han viser til at iranere flest er skeptiske til revolusjon.

Den iranske staten er sterk og har et samlet sikkerhetsapparat, sier Selvik ved NUPI.

Norsk Utenrikspolitisk Institutt / Christopher Olssøn

– Det er et spent internasjonalt klima med press mot Iran fra USA, noe som har en samlende effekt. Dessuten har få lyst til å ende opp som Syria og Irak. Mange som godt kunne ønske seg regimet vekk, verdsetter tross alt stabiliteten i Iran.

– Iranerne er skremt av den arabiske våren?

– Ja, hvert fall av borgerkrigsutviklingen i flere land. Mange har lenge vært skeptiske til revolusjon, fordi revolusjonen i 1979 ikke gav de endringene som man hadde ønsket seg og håpet på, så tanken om revolusjon har lenge vært diskreditert. At man får revolusjonsliknende demonstrasjoner nå, er i seg selv noe nytt. Inntil nå har det toneangivende vært krav om reform.

– Er det ikke en vanskelig situasjon for regimet med økonomiske nedgangstider innenlands og en geopolitisk situasjon der man er tungt inne i land som Syria, Irak, Libanon og Jemen?

– Situasjonen er krevende for regimet, den er ikke god på noen som helst måte, men for at et regime skal falle under et sånt press, så må man som regel ha en splittelse internt i sikkerhetsapparatet, og de ser jeg ikke per i dag.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Ayatollahen blir eldre

Selvik viser til at Irans øverste åndelige leder, Ayatollah Ali Khamanei (78) begynner å bli eldre, og at det kan oppstå en ny situasjon når han går bort.

– Men Khamanei har visst å bygge et sikkerhetsapparat med disiplin. Man har selvsagt fraksjonskamper, men apparatet er ikke splittet. Hvis Khamanei beordrer bruk av makt, så vil de adlyde. I motsetning til det som skjedde i Egypt og Tunisia, så er regimet heller ikke avhengig av støtte fra USA.

– Det er krig og konfrontasjon som teller.

– Er det realistisk med oppmykning og demokratisk reform?

– Det er mulig å se for seg, men det er ikke sannsynlig med dagens situasjon både i forhold til Midtøsten og USA. For det er nå en gang sånn at det er krig og konfrontasjon som teller, noe som gjør det vanskelig for reformistene.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden