Politikk

– Det er aldri bra at en statsråd skygger for egen partileder i regjering

Bilde: Fremskrittspartiet / Alexander Helberg / IC Hendel / Flickr [CC BY-ND 2.0]

Det er et problem for Frp at Listhaug er mer synlig i media enn Jensen, mener Rita Karlsen i Human Rights Service.

Minerva skrev i går om medietall som viser at så langt i 2018 har justisminister Sylvi Listhaug (Frp) vært mer synlig i media enn Frps partileder Siv Jensen.

– Det er virkelig påfallende at Frps egen leder er mindre synlig i media enn Listhaug, sa Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning (ISF).

KRITISK TIL LISTHAUGS PROFIL: Rita Karlsen i Human Rights Service (HRS).

Human Rights Service

– Det er aldri bra at en statsråd skygger for egen partileder i regjering, sier Rita Karlsen, som er ansvarlig redaktør i Human Rights Service (HRS).

Karlsen understreker at hun da tenker helt prinsipielt.

– En finansminister er vel dessuten sjelden av de mest «synlige», men Jensens fravær kan også tyde på at hun er så mye finansminister at hun «glemmer» at hun også er partileder.

Karlsen skrev onsdag – til manges overraskelse – en sterkt kritisk artikkel om Listhaugs framferd. «Listhaugs ‘suksess’ begynner å ligne en bremsekloss for Regjeringen», skrev hun.

I dag fortsetter hun med kritikken: «Statsråd Listhaug har rotet det til for seg selv», men kritikken er også rettet mot Støre og andre politikere.

Populær i regjeringen

Tone Sofie M. Aglen, som er politisk redaktør i Adresseavisen, er enig i at det er en utfordring for Fremskrittspartiet at Listhaug er mer synlig enn Jensen.

– Det er bra for Frps oppslutning, for Listhaug er svært populær i grunnfjellet og en skikkelig stemmesanker. Det er likevel utfordrende for partileder Siv Jensens autoritet.

TYPISK FINANSMINISTER: Aglen i Adresseavisen viser til at flere finansministre har vært lite synlige.

Listhaug fremstår på flere måter som viktigere for velgerne enn partilederen, mener Aglen.

– Siv Jensen har i liten grad profilert typiske Frp-saker den siste tida. Samtidig gjør den ansvarlige profilen henne mer populær internt i regjeringa og blant samarbeidspartiene.

Tabloid vinkling

Medietallene antyder ellers at Listhaug er ganske avhengig av «sjokkene» hun jevnlig påfører offentligheten. Når de dabber av, har hun samme synlighet som de andre statsrådene. I sum er hun likevel mye mer synlig.

I regjering er det kun statsminister Erna Solberg (H) som er mer synlig enn henne.

Ole Berget, som er tidligere statssekretær for Siv Jensen og nå arbeider i konsulentselskapet First House, er imidlertid kritisk til Minervas vinkling.

– Terningkast basert på antall medieoppslag er en tabloid og lite hensiktsmessig måte å vurdere politikeres prestasjoner ut fra, sier han.

GOD JENSEN-STRATEGI: Det mener tidligere Frp-statssekretær Ole Berget.

Privat

Siv Jensen har helt siden hun overtok som partileder vært opptatt av å bygge et lag med sterke og tydelige profiler, påpeker han.

– Og det tror jeg er en sterkt medvirkende årsak til at FrP har gjort gode valg siden hun overtok.

Forsvinner som finansminister

Av de tre partilederne er det Siv Jensen som kommer dårligst ut. Til og med Venstres leder Trine Skei Grande er nevnt flere ganger enn Jensen.

Karlsen synes ikke forskjellen mellom Jensen og Skei Grande er så overraskende.

– Skei Grandes synlighet henger vel både sammen med at Venstre er nye i en regjering med Høyre og Fremskrittspartiet, og saksfeltet de to har i regjeringen.

Aglen mener Jensen er blitt en typisk ansvarlig finansminister.

– Da SV-leder Kristin Halvorsen var finansminister, forsvant hun på mange måter som SV-profil. Det endte med at Halvorsen byttet til å bli kunnskapsminister for å synliggjøre SV-saker.

– Siv Jensen er opptatt av å bruke tiden sin på å arbeide for politiske gjennomslag.

I Finansdepartementet er det lett å drukne i budsjettdokumenter og ansvarlighet, mener Aglen.

– Valg av departement har stor betydning for mulighet til profilering.

Artikkelen fortsetter under lenken.

– Det er virkelig påfallende at Frps egen leder er mindre synlig i media enn Listhaug

Gjennomslag, ikke oppslag

Berget antyder på sin side en sterkere støtte til Jensens strategi.

– Jeg oppfatter at Siv Jensen er opptatt av å bruke tiden sin på å arbeide for politiske gjennomslag, og det måles ikke nødvendigvis i antall medieoppslag.

– Det er vel først og fremst et tegn på at Trine Skei Grande har vært mye omtalt i mediene på grunn av Venstres inntreden i regjeringen, og en annen sak fra tilbake i tid som tok mye oppmerksomhet, avslutter Berget.

Fra forsiden