Nyhet

– Det er kontraproduktivt å ta opp menneskerettighetsspørsmål med Kina

Christian Tybring-Gjedde vil ikke kritisere Kina for landets menneskerettighetsbrudd.

Bilde: Privat

Christian Tybring-Gjedde står ved utsagnet om at Norge ikke bør ta opp menneskerettighetsspørsmål på Stortingets komitereise til Kina.

Etter at det under en FN-høring i august ble påstått at opp mot én million uighurer kan være fengslet i interneringsleire i Xinjiang-provinsen nordvest i Kina, har landets bruk av «omskoleringsleire» fått mye oppmerksomhet.

Dette var også hovedfokus da Aftenposten sist uke spurte representanter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité om de planla å ta opp menneskerettigheter under ukens Kina-besøk. Christian Tybring-Gjedde (Frp) sa da til Aftenposten at “Norge ikke bør belære andre om sånt”. Han pekte samtidig på Kinas utfordring med separatister, som forklaring på forfølgelsen.

Sist uke påpekte også Generalsekretær i Åpne dører, Morten Askeland til Minerva, at Kinas forfølgelse ikke begrenser seg til uigurer i Xinjiang-regionen.

Ikke separatisme

Uighur-aktivister knyttes til flere terroraksjoner i regionen det seneste tiåret, og de anklages for å ønske å løsrive seg fra Kina. De anklages også for å ha bånd til internasjonal terrorisme.

Når Minerva påpeker overfor Tybring-Gjedde at kinesiske myndigheters økte forfølgelse av minoriteter også omfatter kristne og andre trossamfunn, og således ikke utelukkende kan knyttes til separatisme, står han imidlertid fast ved sine utsagn.

– Jeg er valgt av norske velgere for å fremme deres interesser og Norges interesser. Jeg tror det vil være kontraproduktivt for norske interesser å fokusere på kinesiske myndigheters angivelige brudd på menneskerettighetene, på denne reisen.

Christian Tybring-Gjedde har flere ganger gått hardt ut mot islam som en illiberal ideologi.

I lys av din kritikk av islam. Er det ikke da slapt å ikke kritisere eller ta til orde mot en slik form for grotesk “ny-kommunisme”?

– Det er påfallende hvor viktig norsk media mener menneskerettigheter er når det kommer til f.eks Kina eller Russland. Jeg minnes dog ikke sist gang norske aviser etterspurte at jeg tok opp menneskerettigheter med land som eksempelvis Tyrkia, Indonesia eller Egypt, sier Tybring-Gjedde til Minerva.

Vennegruppe

I fjor tok Tybring-Gjeddes partifelle Jørund Rytman (Frp) initiativ til å stifte “vennegruppen for Kina” på Stortinget.

«Det er stort potensial i de fornyede relasjonene våre med Kina. Landet er en økonomisk stormakt, og det er i Norges interesse, både politisk og økonomisk, å utvikle et godt samarbeid med Kina», sa gruppeleder Rytman i den forbindelse.  

Både professor Stein Ringen ved Oxford-universitetet og Kina-kjenner Torbjørn Færøvik, gikk da hardt ut mot gruppen for å være ukritiske i sin tilnærming til Kina.

«Utilgivelig»

I juni skrev Washington Times at menneskerettighetsgrupper advarte om at forfølgelsen av kristne og andre religiøse minoriteter nå var på sitt verste siden Kulturrevolusjonen.

Til Minerva kritiserer Færøvik, som har skrevet en rekke bøker om Kina, det politiske Norge for å være unnvikende i møtet med Kina. Sett i lys av menneskerettighetssituasjonen i landet er det utilgivelig, mener han.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden