Det er tsaren i rødt, hvitt og rosa

Vladimir Putin kombinerer elementer av kommunismens røde tsarer og det gamle Russlands hvite tsarer. Simon Sebag Montefiore ser på de lange linjer i russisk historie.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken er det 100 år siden februarrevolusjonen som endret Russland for alltid. Selve navnet viser hvor anakronistisk Russland var da revolusjonen inntraff: I Europa hadde det allerede lenge vært mars, men Russland holdt seg fortsatt til den julianske, snarere enn den gregorianske, kalender. Der startet revolusjonen 23. februar (8. mars i vår kalender). I løpet av en drøy uke hadde tsaren falt. Halvannet år senere – etter at februarrevolusjonen var blitt avløst av den kommunistiske oktoberrevolusjonen – ble Nikolai II henrettet, og Romanovenes historie i Russland var kommet til veis ende etter mer enn 300 år.

Den britiske historikeren Simon Sebag Montefiore kom i fjor med en stor bok om Romanov-dynasitet. Det er en bok som spenner flere århundrer, med storpolitikk, intriger, kriger og tidvis meget løs seksualmoral. Minerva møtte ham da han var i Oslo for å promotere den norske utgaven av boken.

– Du forteller historien om 20 russiske kongelige fra Romanov-dynastiet, og beskriver i detalj hoffintriger, myrderier og seksuelle pervesjoner. Hva kan vi lære om russisk historie av disse 20 individene?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her