Politikk

– Det er virkelig påfallende at Frps egen leder er mindre synlig i media enn Listhaug

Bilde: Fremskrittspartiet / Flickr / Alexander Helberg / Hendel [CC BY-ND 2.0]

I regjeringen er kun statsminister Erna Solberg mer synlig, viser medietall.

– Sylvi Listhaug har fått en helt spesiell posisjon i norsk politikk, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) til Minerva.

De siste dagenes hardkjør er ikke noe unikt for Listhaug.

Minerva har samlet tall fra den norske medietjenesten Retriever. De viser at Listhaug får svært mye oppmerksomhet i norske medier. I regjeringen blir hun kun slått av statsminister Solberg.

Det ser imidlertid også ut til at Listhaug er ganske avhengig av de «sjokkene» hun jevnlig påfører offentligheten. For når de dabber av, er hun helt på linje med de andre statsrådene.

Mer enn Skei Grande og Jensen

Først til mengden oppslag (se figur):

I 2018 er Listhaug nevnt i 4759 oppslag (til og med omtrent kl 09 i dag morges). Det blir solid slått av Erna Solberg, som er nevnt i 9483 oppslag.

Men Listhaug kommer foran både Trine Skei Grande, som er nevnt i 4514 oppslag, og Siv Jensen, som er nevnt i 4169 oppslag.

Tallene sier antakelig litt om en ledelsesutfordring i Fremskrittspartiet: Siv Jensen er nevnt sjeldnere enn Trine Skei Grande, som leder et svært mye mindre parti, og Listhaug nevnes oftere.

– Det er virkelig påfallende at Frps egen leder er mindre synlig i media enn Listhaug, sier Bergh.

De to statsrådene som er nærmest Listhaug, er nevnt i halvparten av antallet oppslag: Jan Tore Sanner med 2666 og Ketil Solvik-Olsen 2629.

Artikkelen fortsetter under lenken.

– Det er aldri bra at en statsråd skygger for egen partileder i regjering

Utspillene gjør henne viktig

Men så til grafene over daglige treff (se figur, tallene er til og med i går, 14. mars):

De viser at når Listhaug ikke er inne i perioder med sjokkerende uttalelser, eller etterdønningene fra dem, så er hun like mye synlig eller mindre synlig enn andre statsråder.

– Det er utspillene hennes som har gjort henne viktig, sier Bergh.

Rollen hennes som justisminister, og tidligere innvandringsminister (2015-2018) og landbruksminister (2013-2015), er viktig nok, men rollen hennes gjør ikke at hun blir framhevet mer enn andre. Det er det utspillene som gjør, sier Bergh.

Det betyr ikke at Listhaug ikke også er viktig som fagstatsråd, men det offentlige bildet av henne, det bildet velgerne og folk flest har av henne, er preget av utspillene hennes, mener han.

– Er det viktigere for Frp at hun er med i regjeringen, enn hvilken statsrådspost hun har?

– Ja, men det er mer naturlig å snakke om innvandring når man har det ansvarsområdet, enn når man er landbruksminister. Selv om hun fikk det til da også.

Fra forsiden