Det lidende folket

Internasjonale undersøkelser viser at Norge er blant verdens beste land å bo i. Det er feil. I følge befolkningen selv er det et rent helvete.

Publisert Sist oppdatert

Internasjonale undersøkelser viser at Norge er blant verdens beste land å bo i. Det er feil. I følge befolkningen selv er det et rent helvete. 

Internasjonale undersøkelser viser at Norge er blant verdens beste land å bo i. Som observerende sosiolog kan jeg fortelle at dette må bero på en misforståelse. Forskerne kan umulig tatt hensyn til innbyggernes egenoppfatning. Da viser det seg nemlig at det er et mareritt å leve i Norge. Nordmenn syter og klager mye, og det har vi også grunn til. Økonomen Julian Simon har rett når han hevder å kunne forutsi at de materielle leveforhold vil fortsette å bli bedre, men at mange vil fortsette å hevde at livsbetingelsene blir stadig verre. Det er det subjektive som er interessant, hvordan folk sier at de har det. Og da er det nok lidelse å ta av! For at dette ikke skal bli en tom påstand, la oss se på noen grupper, som til sammen utgjør det norske folk.

Mange nordmenn har mye utdanning. Dette er ensbetydende med sutring. Det lønner seg ikke med utdanning. Man får ingen ting igjen for utdanning. Kvinnelige utdanninger er elendig betalt, mens mannlige betyr stress og mas. Skolen er elendig, det er vi enig om, men videre utdanning er om mulig enda verre. Og bortkastet. Lærerne har ingen respekt igjen å miste, men det kan sikkert bli enda verre. Og mange elever er sykelig trette, kunne Aftenposten fortelle oss for et par år tilbake. Enten det, eller så bærer de kniv, da våkner kanskje de sykelig trette? Vanskelig det der.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her