Diskusjonen om sorteringssamfunnet pirker bare i overflaten

Mennesket har allerede gjort seg til herre over liv og død.

Publisert Sist oppdatert

I Minervanett 6.4 blir kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen intervjuet om Aksel Braanen Sterris syn på mennesker med Downs syndrom. Sterri uttalte at personer med Downs aldri vil kunne leve fullverdige liv.

Kunnskapsminister Røe Isaksen reagerer sterkt på at Braanen Sterri setter seg til doms over andres livskvalitet. Han parerer på følgende måte: ”Man kan rett og slett gjennomføre en meningsmåling blant mennesker med Downs syndrom og spørre om de føler at de lever fullverdige liv eller ikke. Jeg er ganske sikker på at hvis man spør om de vil leve eller ikke leve, får man høre at de er glad for å leve selv om de er annerledes”.

Men de færreste med Downs vil forstå spørsmålet. Fordi de er for utviklingshemmet til å forstå det. Ifølge nettsiden globaldownsyndrome.org har så få som 1 prosent av personer med Downs en IQ mellom 70 og 80. Det er denne ene prosenten som vil ha forutsetninger for å kunne delta i meningsmålingen Røe Isaksen foreslår. Gjennomsnitts IQ ved Downs er en IQ på rundt 50 poeng, noe som tilsvarer et normalt barn ved 8-9-årsalder. Det er betydelige variasjoner, ifølge norske Wikipedia vil IQ-en hos personer med Downs vanligvis ligge et sted mellom 35 og 70. Ifølge engelske wikipedia er det er også noen med IQ som tilsvarer alvorlig utviklingshemming (IQ 20-34).*

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS