Politikk

Disse bakmennene spiller en viktig rolle i regjeringsforhandlingene

Øverst fra venstre: Fredrik Färber (Frp), Audun Rødningsby (V) og Lars Øy (H) er tre av de mest sentrale rådgiverne som deltar under regjeringsforhandlingene.

Bilde: Thomas Haugersveen/ SMK, Mona Lindseth / Venstre / Thomas Haugersveen / SMK.

Det er et stort apparat som følger forhandlingene på Jeløya. (Og ja, nesten alle er menn …)

Du ser dem ikke på TV-skjermen, annet enn i et flyktig øyeblikk, før linsene igjen zoomer inn på Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande. Kanskje fanger de også opp nestlederne Bent Høie (H), Jan Tore Sanner (H), Per Sandberg (Frp), Ketil Solvik-Olsen, Ola Elvestuen (V) og Terje Breivik (V).

Men i kulissene er det flere personer som deltar i større eller mindre roller.

Til stede da regjeringsforhandlingene åpnet på Jeløya i går, var Frps generalsekretær Fredrik Färber, politisk rådgiver Audun Rødningsby (V) og Lars Øy (H), som til daglig arbeider ved Statsministerens kontor (SMK). Färber, Rødningsby og Øy er alle tilstede under forhandlingene.

I tillegg er det en rekke rådgivere som har større eller mindre oppgaver. Statssekretær Rune Alstadsæter (H) er på plass fra Statsministerens kontor (SMK). Til stede på Jeløya fra Høyres stortingsgruppe er dessuten rådgiverne Tom Erlend Skaug og Peder Egseth.

Etter det Minerva forstår skal også Siv Jensens statssekretærer Jørgen Næsje og Brage Baklien og landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) ha en rolle i forhandlingene. Fra Venstre følger også pressesjef Jan Christian Kolstø forhandlingene. Sekretariatsleder Torhild Skogsholm og politisk rådgiver Geir Olsen deltok i forberedelsene til forhandlingene, men det fremgår ikke om de er på Jeløya.

Listen over personer er ikke uttømmende, og det kan være andre som er eller blir involvert i forhandlingene som nå foregår på Jeløya utenfor Moss. Alle de nevnte er ikke nødvendigvis fortløpende involvert.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

– Svært viktig rolle

First House-rådgiver Ole Berget er tidligere statssekretær for Siv Jensen (Frp). Han sier at de som sitter på bakrommet på Jeløya, har en svært viktig rolle og er plukket ut fordi de har bred politisk kompetanse og stor tillit blant partienes ledelser.

Ole Berget er tidligere statssekretær i Finansdepartementet.

Privat

– Samtidig er det viktig å si at partiene har et stort apparat på Stortinget, i regjeringsapparatet og i partiorganisasjonene som bistår tungt inn i forhandlingene.

Fåtall i forhandlingsrommet

Civita-leder og tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet forklarer at det kun er et fåtall av disse som sitter inne sammen med ledertrioene og følger forhandlingene fortløpende, og at det samtidig er slik at flere kan bli hentet inn periodevis under forhandlingene.

– Rådgiverne som sitter ved bordet, hjelper til med å holde orden i papirene, notere formuleringer, hjelper til med å finne løsninger også videre, og de holder kontakten med andre politikere og rådgivere som man ønsker eller trenger innspill fra. Andre rådgiverne på stedet deltar ikke i selve forhandlingene, men kan ha mange andre oppgaver, for eksempel knyttet til kommunikasjon og administrasjon.

– Hva betyr det å bli plukket ut til en slik oppgave for en rådgiver på Stortinget eller i regjeringsapparatet? Kan det være et signal om at man er på vei opp og frem i partiet?

– Rådgiverne som sitter ved forhandlingsbordet, har allerede så fremtredende posisjoner at de er selvsagte deltakere. Det betyr derfor ikke mye fra eller til for deres videre karrierer. Men det er selvsagt veldig interessant og en opplevelse som kan bli historisk. Og så er det hardt arbeid!

– Personene som sitter på bakrommet, har en viktig koordinerende rolle, sier Ole Berget, tidligere statssekretær (Frp).

Ole Berget er enig med Clemet i at rådgiverapparatet spiller en viktig rolle i slike forhandlinger.

– Personene som sitter på bakrommet på Jeløya, har en viktig koordinerende rolle. De henter inn informasjon, forbereder forhandlingene på ulike tema og er bindeleddet mellom forhandlingsrommet og omverden. I tillegg håndterer de et stort pressekorps som hele tiden jakter på nyheter.

– Det foregår vel ingen kvotering, sier Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen. 

Tone Sofie Aglen er politisk redaktør i Adresseavisen. Hun tror partilederne plukker ut personer de kjenner godt, som kjenner politikken og partiet ut og inn, og som de har høy tillit til.

– Ofte er dette allerede nære medarbeidere. Erfaringsmessig tar politikere ofte med seg sine rådgivere fra Stortinget inn i regjeringsapparatet. Dette er noe mange i partiene gjerne reagerer på, fordi de mener at makt sentraliseres for mye. Jeg tror tillit er et stikkord her. Det er så krevende å være partileder og statsråd at det er helt avgjørende at de stoler på vedkommende, og at de vet at de kan levere det som trengs. Å håndtere media godt er også noe som gjerne kommer med erfaring, sier Aglen til Minerva.

– Tilfeldig med få kvinner

Både Kristin Clemet og Ole Berget mener det er tilfeldig at så mange av rådgiverne som bistår på Jeløya, er menn.

Kristin Clemet, Civita-leder.

Civita

– Det er tilfeldigvis menn som nå har de sentrale rådgiverstillingene som naturlig rekrutteres til slike oppgaver, sier Clemet.

Kjønnsfordelingen handler mer om tilfeldigheter enn noe annet, mener Berget.

– Når det er sagt, så er det mange fagpolitikere og ansatte på Stortinget, i partiorganisasjonen og i regjeringsapparatet som bistår inn i forhandlingene, og det er selvsagt mange kvinner blant disse. Det er også verdt å nevne at det er tre kvinnelige partiledere som sitter i forhandlingsrommet, og det er selvsagt de som spiller den aller viktigste rollen.

Det samme sier politisk redaktør Tone Sofie Aglen.

– I motsetning til i andre fora så foregår det vel ingen kvotering, man plukker bare folk etter hva man trenger rundt seg. Da kan kjønnsbalansen fort bli skjev. Jeg har inntrykk av at det er vel så mange kvinner som menn blant politikernes nærmeste rådgivere.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden