Leder

DLD er (fortsatt) galskap

Det er ingen skam å snu. Superminister Jan Tore Sanner og samferdselsminister Ketil Solvik Olsen kan fortsatt avverge at det er deres private tekstmeldinger som havner på nett. Nå har de også Generaladvokaten i EU-domstolen i ryggen.

Det er ingen skam å snu. Superminister Jan Tore Sanner og samferdselsminister Ketil Solvik Olsen kan fortsatt avverge at det er deres private tekstmeldinger som havner på nett. Nå har de også Generaladvokaten i EU-domstolen i ryggen.
 
Å samle inn massive mengder data som kartlegger hvem som utgjør ditt nettverk og hvor du befinner deg til enhver tid, burde være betinget av at du faktisk er mistenkt for å utgjøre en eller annen slags trussel for samfunnet. Flere hendelse den siste tiden bør gi god grunn til refleksjon, og det finnes nå flust av unnskyldninger regjeringen kan basere en snuoperasjon om datalagringsdirektivet på. 
 
Forrige uke skjedde den aldri så lille glippen på Island at en tyrkisk hacker brøt seg inn i datalageret til Vodaphone på Island.  Private tekstmeldinger fra statsråder og helt vanlige folk ble lagt fritt tilgjengelig på nettet. «Det var en fryktelig tabbe», uttalte sjefen for teleselskapet, og angret nok litt på at 77.000 passord, samt sensitive data som kredittkortopplysninger og personnummer ikke var kryptert godt nok. Men hei, sånt skjer, og med mer erfaring vil det sikkert bli mindre av sånt etter hvert. Og i verdens rikeste land, Norge, med tidenes track-record i innføring av store, offentlige IT-systemer (somTress-90, Golf, Altinn og nye politi.no – for å nevne noen eksempler), kommer slikt helt sikkert ikke til å skje. 
 
Men DLD-kameratene Høyre og Arbeiderpartiet (ved Michael Tetszchner og Hadia Tajik) nøyer seg sannsynligvis med å være «bekymret», slik de var da det så ut til å gå opp for dem det vi andre  har visst i sånn ca fem år, at Sverige, gjennom «FRA-loven» kan overvåke stort sett all norsk datatrafikk, uten spesielt betryggende demokratisk kontroll. (Det meste av den norske datatrafikken går gjennom det svenske nettverket, og loven gir myndighetene anledning til å overvåke all trafikk i svensk nett.)
 
Oppdatering: Michael Tetzschner var én av flere i Høyres stortingsgruppe som stemte mot innføringen av datalagringsdirektivet. Å kalle ham «DLD-kamerat» er derfor ikke rettferdig.
 
Det skal bli interssant å se om regjeringen nå vrir seg unna det faktum at generaladvokaten i EU-domstolen har sagt at innføringen av direktivet strider med EUs menneskerettigheter (Charter of Fundamental Rights). Å lagre særdeles privat og avslørende informasjon om enkeltpersoner, deres bevegelsesmønster og deres nettverk – uten at de er mistenkt for så mye som et fnugg av kriminalitet, var visst ikke helt i tråd med grunnleggende personvern og prinsippet om proporsjonalitet.

Å innføre datalagringsdirektivet kommer til å bli dyrt. Det kommer til å bli vanskelig. Det kommer til å bli et helsike å følge opp. Det kommer til å bli skandaler. Jeg vet det er sagt mange ganger, men jeg sier det igjen: Ta til fornuften, det er ingen skam å snu. Stopp datalagringsdirektivet.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden