Doktor dialog

— Jeg har i alle fall den troen, sier Jonas Gahr Støre. Han snakker om Norges mulighet til å påvirke noen av verdens verste regimer. For noen er dialog er skjellsord. For utenriksministeren er det et credo. Redaktør Torbjørn Røe Isaksen i samtale med utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Publisert Sist oppdatert

— Jeg har i alle fall den troen, sier Jonas Gahr Støre. Han snakker om Norges mulighet til å påvirke noen av verdens verste regimer. For noen er dialog er skjellsord. For utenriksministeren er det et credo. Redaktør Torbjørn Røe Isaksen i samtale med utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Noe får meg til å tenke på Nina Skåtøy når jeg går inn på utenriksministerens kontor. Nina Skåtøy — legen, idealisten og kommunisten — som proletariserer seg i et fåfengt forsøk på solidaritet med arbeiderklassen, men så må innse at hennes verdier slett ikke er deres. Særlig vanskelig har hun med å forstå arbeiderkvinnenes beundring for monarkiet. For er ikke kongehuset en klassefiende? Et symbol på overklassens dominans, en hul institusjon som i realiteten forkler samfunnets reelle motsetninger? Ikke for arbeiderkvinnene. Hos dem vekker kongefamilien både beundring og fascinasjon.

Det finnes nok av forståsegpåere som mener en type forenklet folkelighet er helt avgjørende for politikere. Magnus Marsdal har opphøyet dette poenget til en analyse, og hevder sosialdemokratiets ledersjikt, med sin sosio-økonomiske bakgrunn, nærmest per definisjon må svikte venstresiden. Men så står han der altså, Norges mest populære politiker, som et levende motbevis. Man kan si mye pent om Jonas Gahr Støre, men spesielt folkelig er han ikke. Men folket liker ham. De liker ham svært godt. Det er et paradoks, i hvert fall hvis vi skal tro på den gjengse oppfatning blant informasjonskonsulenter og rådgivere som opphøyer tydelighet og ensidighet til de største politiske dyder. Gahr Støre lener seg mer mot diskursen og dialogen enn retorikken og polemikken. Men hans største dyd er også hans største last, skal vi tro kritikerne. For hvor går grensen mellom dialog og ettergivenhet? I denne samtalen forteller utenriksministeren om sitt forhold til sosialdemokratiet, om ytringsfrihet, det sivile samfunn og troen på at det nytter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her