Dommen over Tsipras

Søndagens valg i Hellas står om Alexis Tsipras’ politiske skjebne, også som et idol for venstresiden.

Publisert Sist oppdatert

Det er egentlig ingen reelle alternativer ved søndagens valg i Hellas. Det er Alexis Tsipras’ politiske skjebne det står om, også som et idol for venstresiden.

Den greske borgerlige avisen Kathimerini publiserte nylig et treffende bilde på den korte valgkampen frem mot søndagens Parlamentsvalg i Hellas. Ilias Makris’ karikatur viser de to hovedmotstanderne, Syrizas Alexis Tsipras mot NDs Evangelos Meimarakis, som bryter håndbak, mens de med føttene under bordet begge signerer Hellas’ tredje memorandum. For overflatisk sett går de egentlig til valg på det samme: sikre Hellas ferske lån og fortsatt medlemskap i eurofelleskapet ved å gjennomføre reformene stipulert i ny avtale med landets kreditorer.

Det er uansett ikke snakk om et vanlig valg. Dette er tredje gang Tsipras på ekstraordinært vis sender grekerne til urnene: Da han fikk makten for ni måneder siden, var det ved et fremprovosert valg. Og sist, i juli, ble det for første gang på over førti år holdt folkeavstemning (denne gangen over en ikke lenger foreliggende versjon av kreditorenes låneavtale). Søndagens valg er et resultat av at Tsipras gikk av for å rydde i egne partirekker, hvor en høylytt gruppe parlamentsmedlemmer har nektet å godta at han til sist ga etter for kreditorenes krav til sparetiltak for å berge euromedlemskapet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS