Donald Trump: Et tegn i tiden.

Donald Trump var hverken den første eller siste populisten.

Publisert

Det er det som skremmer. Selv om det er gode argumenter for at Storbritannia skal forlate EU, var det liten tvil om at Brexit-kampanjen hadde sterke populistiske innslag. Populistiske politikere i Europa står i kø for å ri på den populistiske bølgen. Marine Le Pen i Frankrike og Gert Wilders i Nederland er bare to av dem. Et lyspunkt var at Norbert Hofer tapte presidentvalget i Østerrike i fjor.

Hva er så galt med å være populist? Er det ikke bare å være folkelig? Det er fint å være folkelig fremfor snobbete og jålete. Det er fint å ha et enkelt og direkte språk fremfor å jåle seg med fremmedord. Det er imidlertid ikke det som er populisme. Selv om populisten ofte forfekter å representere folk flest så er det ikke det folkelige, men det vulgære som mer kjennetegner populisten. Vulgært språk og vulgære argumenter. Vulgært er et ord som ikke brukes så ofte om poitikk lenger, men man kan velge å kalle deler av populismens metoder og retorikk for vulgære, i den forstand at de bevisst søker å appellere til det verste i oss. Det mest primitive.

Populismen fremmer polarisering. Folk flest mot eliten. Folket mot etablissementet. By mot land. Kampen mot Oslo, mot Brussel eller mot Washington. Og hvem er egentlig eliten? Det er parlamentene, regjeringene, akademia, rettsvesen, næringslivsledere, media. Kanskje fremfor alt media. Og hva med populisten selv? Det er faktisk ett av kjennetegnene på populisme at man ikke er så nøye. Hverken med sannheten eller logikken. Vi kjenner fra vår hjemlige debatt både prominente stortingspolitikere, partiledere og statsråder som angriper "eliten" uten å inkludere seg selv i den samme.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS