Gjensidig Garantert Selvskading

Trump er åpen tilhenger av handelskrig. EU er ikke tjent med å gi ham en.

Publisert   Sist oppdatert

Torsdag annonserte Donald Trump at han ville ilegge en toll på 10 prosent på import av aluminium og 25 prosent på stål. Det kom uten at hans medarbeidere var informert. Det er fremdeles usikkert om og hvordan tiltakene blir iverksatt. For Canada, som er størst blant ståleksportørene til USA, og Mexico, vil dette bli sett i sammenheng med reforhandlingen av NAFTA. Sjansene for at Trump snur er imidlertid mindre enn for andre av hans spontane utspill, siden proteksjonisme er en av hans få dype overbevisninger.

Hans åpne proteksjonisme var en hovedbekymring blant økonomer og i næringslivet etter at han ble valgt, og jeg skrev om dette i januar i fjor. Men det første året skjedde det egentlig ikke særlig mye, utover at han tok livet at frihandelsavtalen i Stillehavsregionen (TPP), en avtale som uansett ville ha hatt store problemer med å bli godkjent i Kongressen, og begynte reforhandlinger av NAFTA.

Men i det siste har den proteksjonistiske fløyen i hans administrasjon, ledet av Peter Navarro og handelsminister Wilbur Ross, vært på offensiven. De har praktisk talt ingen støtte blant fagøkonomer, som på dette området er uvanlig enige i sitt forsvar for frihandel og motstand mot proteksjonisme. (Akkurat hva frihandel skal innebære, og når det er åpning for unntak, er det imidlertid delte meninger om).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her