Skatt for folk flest

Ny forskning viser at det ikke er kineserne, men amerikanske forbrukere som betaler Trumps handelskrig. Fattige og folk i sterke republikanske områder rammes hardest.

Publisert Sist oppdatert

Handelskrigen mellom USA og Kina er i ferd med å eskalere. Det startet i juli i fjor, da begge land innført en toll på 25 prosent for import verdt $50 milliarder. (Før det hadde USA ilagt straffetoll på blant annet stål og aluminium, som også rammet andre land enn Kina).

Trump har nå økt tollen på de $200 milliardene i kinesisk import om ble ilagt toll på 10 prosent i andre fase av konflikten, fra september 2018. Den er nå 25 prosent, gjeldende fra 10. mai, og regnet fra da varene forlot Kina, ikke ankom USA. Kina har svart med å øke tollen på de $60 milliardene av USA-import som var dekket med toll fra 5 til 10 prosent i denne andre fasen. Gjeldende fra 1. juni blir tollen 20-25 prosent.

Begge parter truer med å ilegge toll også på resten av handelen, som i dag ikke er berørt. Det vil si omkring halvparten av den samlede importen fra Kina for USAs del, og en tredel for Kinas del.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her