Frossen handelskrig

Trump har utsatt opptrappingen av handelskrigen med Kina, men svært lite konkret ble oppnådd i Argentina på lørdag.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag ble presidentene Trump og Xi i et møte i forbindelse med G209-toppmøtet i Buenos Aires enige om å fryse handelskrigen mellom de to landene. Mange har omtalt det som en våpenhvile, men det er ikke treffende, siden alle iverksatte tiltak fremdeles er i kraft.

Markedene håper at dette vil kunne peke mot en mer varig løsning, og har reagert positivt. Men utover at USA utsetter sin varslede økning av tollsatsen på import verdt $200 milliarder fra 10 prosent til 25 prosent fra 1. januar til 1. mars, er det fint lite konkret som kom ut av møtet. I realiteten har partene skjøvet problemene foran seg.

Man kan selvsagt mene at dette er bedre enn en umiddelbar eskalering av konflikten. Problemet er at dersom Trump har fått inntrykk av at kineserne er på glid, mens de selv bare spiller for utsettelse, kan han bli krakilsk dersom lite eller ingenting er oppnådd innen første mars neste år. Da kan også de om lag $270 milliardene av kinesisk eksport som så langt ikke er rammet av toll, også få en slik på 25 prosent. Trump har tidligere truet med dette ved flere anledninger.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS