Republikanernes helsereform er en zombie

Forsøkene på å erstatte Obamacare døde i natt – igjen. Det er et stort prestisjenederlag for republikanerne, men for valgoppslutningen ville det ha vært enda verre å få reformen vedtatt.

Publisert Sist oppdatert

I går kveld fikk vi bekreftet det som lenge har sett ut som et sannsynlig utfall: Det er ikke, og blir ikke, flertall i Senatet for republikanernes forslag til helsereform. Partiet kunne miste bare to stemmer for å sikre flertallet, og i går var de oppe i minst fire som ikke engang ville ta opp det foreliggende forslaget til behandling, etter at Utah-senator Mike Lee og pragmatikeren Jerry Moran fra Kansas sa endelig nei.

Sistnevnte viser at det ikke bare er ”venstre”- og ”høyre-fløy” som har vært skeptiske, men helt vanlige republikanere. Det er meningsmålingene som skremmer dem, og det enkle faktum at mange ville miste – og noen velge bort – sin dekning. (Jeg har skrevet om forskjellen på Obamacare og republikanernes alternativ tidligere. Det siste er riktignok endret noe gjennom behandling i Huset og Senatet, blant annet slik at kuttene i Medicaid skyves ut i tid, men hovedtrekkene ligger fast).

Obamacare har aldri vært veldig populær, men utvidelsene av helsedekningen under Obama skårer nå høyere enn noen gang, og mer enn halvparten støtter den forrige helsereformen. Republikanernes alternativ har støtte fra 20-25 prosent, eller enda lavere, litt avhengig av spørsmålsstilling. Republikanerne har ikke vært i nærheten av å klare å selge sitt alternativ til folket. I et slikt politisk klima står valget mellom å utvise manglende handlekraft ved ikke å få gjennomført det partiet har gått til valg på siden 2010, eller politisk selvmord, ved å vedta noe svært upopulært som vil ramme mange.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS