De sender de beste

USA tiltrekker seg lovlydige innvandrere, som trekker kriminaliteten ned, i motsetning til i Norge og Sverige. Men etterkommerne tilpasser seg USAs kriminalitetsrate.

Publisert   Sist oppdatert

For et par uker siden skrev jeg om sammenhengen mellom innvandring og kriminalitet, og det faktum at innvandrere i Sverige og Norge er vesentlig mer kriminelle enn dem som bodde der fra før, mens det motsatte er tilfelle i USA.

I denne artikkelen skal jeg se nærmere på forskningen på dette fenomenet i USA – både dokumentere at det faktisk er slik, og drøfte mulige forklaringer.

En måte å angripe dette på, er å se på utviklingen i kriminaliteten i områder der innvandringen øker. En annen innfallsvinkel er å sammenligne kriminalitetsraten hos innfødte og innvandrere. De to veiene kan gi ulikt svar. For det første er innvandrere en såpass liten del av befolkningen at det skal en del til for at de skal påvirke den totale kriminalitetsraten betydelig. For det andre kan det hende at innvandring kan medføre samfunnsendringer som får kriminaliteten blant innfødte til å endre seg, i den ene eller andre retningen. En teori har vært at innvandrere fortrenger innfødte arbeidere, som derved får økt risiko for arbeidsledighet og derved økt risiko for kriminalitet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her