KOMMENTAR

Når Trump ikke er opptatt med å trappe opp handelskrigen, har han mye pent å si om Kinas diktator Xi.
Når Trump ikke er opptatt med å trappe opp handelskrigen, har han mye pent å si om Kinas diktator Xi.

Kamerat Donald

John Boltons nye bok bekrefter at Trump er opptatt av en eneste ting, sitt gjenvalg, og gjerne smisker med diktatorer for å få det til. Menneskerettigheter spiller ingen rolle.

Publisert

Jeg var blant de mange som ble overrasket da Donald Trump i april 2018 utnevnte John Bolton til sikkerhetspolitisk rådgiver. Bolton er en klassisk hauk, blant pådriverne bak Irak-krigen og for bruk av sterke maktmidler mot Iran og Nord-Korea. Trumps instinkter er tvert imot å være mer tilbakeholden med amerikansk maktbruk, forankret i en svært snever definisjon av amerikanske interesser.

Det måtte skjære seg. I september i fjor fikk Bolton sparken. Nå er hans memoarer fra Det hvite hus trykket og klar til utgivelse, selv om Trump forsøker å hindre dette gjennom domstolene. Men det er for sent. Boken er allerede i hendene til Washington Post og New York Times, som i dag bringer høydepunkter.

Boken må ses på som et partsinnlegg, og Bolton er sikkert ikke blid for å ha fått sparken. Jeg anser han likevel som en troverdig kilde, og mye av det som fremkommer rimer godt med ting Trump har sagt offentlig.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS