Vi plikter å ta kampen mot Trump

Trumps klimatale var grensesprengende uforsonlig. Men når Frankrike og Tyskland nå leder an, har rommet for å ta avstand fra ham blitt større.

Publisert Sist oppdatert

Han har holdt mange illevarslende, konfronterende og oppsiktsvekkende taler, den ferske amerikanske presidenten. Det var spesielt ille i valgkampen og overgangsfasen. Likevel gikk Donald Trump til nye dybder da han i sin egen skjønne, grønne hage slo fast at USA – i alle fall regjeringen – forlater den grønne sti og sier opp Parisavtalen mot klimaendringer.

At Trump sa opp avtalen, var ingen overraskelse. Det var nærmest en innfrielse av et valgløfte. Men det var måten han gjorde det på, som var på grensen av politiske kommentatorers fatteevne. I hans verden er internasjonalt klimalederskap noe for liberale sveklinger som ikke tør å stå opp for amerikanske arbeidsplasser i «vekstbransjer» som «clean coal».

Talen var grensesprengende uforsonlig. Her fantes ingen refleksjon eller anerkjennelse av at avtalens tilhengere kan ha noen poenger. Den var i hovedsak basert på det Kellyanne Conway har beskrevet som «Alternative fakta», frikoplet enhver innsikt om at klimaendring er et globalt problem som derfor kun kan løses gjennom kollektive, multilaterale løsninger.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS