NYHET

Trump klarte å rote til budskapet da han i natt annonserte innreiseforbud fra de fleste europeiske land til USA.
Trump klarte å rote til budskapet da han i natt annonserte innreiseforbud fra de fleste europeiske land til USA.

Trump stopper innreise fra Schengen

I natt varslet president Trump tredve dagers stopp i innreise fra Schengen-området, men skapte betydelig forvirring med sin TV-tale.

Publisert Sist oppdatert

Fra i morgen fredag kan ikke lenger innbyggere fra 26 Schengenland, deriblant Norge, reise til USA. Innreiseforbudet gjelder foreløpig i en periode på 30 dager fremover.

Trump sa i sin tale i natt at innreiseforbudet gjaldt «all travel from Europe», men ikke Storbritannia, men dette er senere presisert til Schengen-området, som jo har fri intern ferdsel. Det betyr at innreiseforbudet ikke omfatter blant annet EU-landene Irland, Bulgaria, Romania og Kroatia, i tillegg til Storbritannia.

Innreiseforbudet gjelder også statsborgere fra andre land som har oppholdt seg innenfor Schengen-området i løpet av de siste 14 dagene før innreise til USA. Men ikke for Schengen-statsborgere som har oppholdt seg utenfor dette området. Det er altså hvor folk har oppholdt seg, ikke statsborgerskapet, som er avgjørende.

Forbundet gjelder ikke for amerikanske statsborgere, eller utlendinger med permanent opphold i USA, men disse vil gjennomgå «screening» når de lander.

Trump gjorde en grov feil da han leste opp sin tekst, ved å si at også varer var omfattet av forbudet. Det er de ikke. Dette handler bare om personer. Trump måtte rette dette i en egen tweet.

En annen grov feil var at han annonserte at administrasjonen var kommet til enighet med helseforsikringsindustrien om å gjøre all «treatment» av konora-viruset gratis for pasienten. Det han skulle ha sagt var «testing».