Ta dem på bibelen

USAs kristenkonservative flokker seg om «synderen» Trump fordi han slåss på deres side i en kulturkrig de frykter å tape.

Publisert   Sist oppdatert

I går kveld ble jeg intervjuet av Dagbladet, som ville ha mine synspunkter på at en tidligere valgkampmedarbeider nå anklager Trump for å ha kysset henne mot hennes vilje. Jeg konkluderte med at jeg ikke trodde det ville ha særlig betydning, siden få amerikanere på forhånd mente at «grab them by the pussy-Trump» var et dydsmønster. Jeg føyde til at det er de kristenkonservative velgerne som legger minst vekt på slike anklager.

Det siste vil nok virke overraskende og merkelig på de fleste, og er en spissformulering, dog med belegg. La meg benytte anledningen til å si noe mer substansielt om forholdet mellom Trump og de kristenkonservative.

La oss starte med selve begrepet, som jeg bruker istedenfor det amerikanske «evangelicals». Denne betegnelsen brukes på de kristne protestantiske kirkesamfunnene som har et konservativt syn på teologi og samfunnsspørsmål. De er bokstavtro kristne, og mener at man personlig må akseptere Jesus som sin frelser og bli født på ny. Det kalles derfor ofte for «born-again». Evangelicals er ivrige kirkegjengere, der mer enn seks av ti oppgir at de er i kirken minst en gang i uken, betydelig mer enn i andre grupper kirkesamfunn.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her