Det er alvor nå

Ny måling viser at et flertall av Trumps velgere vil trekke USA ut av NATO. Det hjelper ikke at et flertall av tyskerne ikke vil forsvare sine allierte.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag og fredag avholder NATO sitt toppmøte i Brussel, et møte som blir preget av Trumps sterke press for å få andre medlemsland til å øke sine forsvarsbudsjetter, det generelt dårlige forholdet over Atlanteren knyttet til Trumps handelskrig og kansellering av atomavtalen med Iran, samt hans generelle oppførsel, og bekymring for hva Trump kan finne på når han møter Putin i Helsinki 16. juli.

Dersom Trump i realiteten anerkjenner Putins annektering av Krim, vil det ytterligere undergrave alliansen, og skape ekstra usikkerhet omkring troverdigheten av sikkerhetsgarantiene overfor de baltiske stater.

I forkant har Economist/YouGov tatt med noen spørsmål om NATO i sine regelmessige og meget omfattende meningsmålinger. Og svarene 1-3. juli er alarmerende. På direkte spørsmål om USA bør trekke seg ut av NATO svarer 37 prosent av dem som stemte Trump i 2016 bekreftende, mens 36 prosent vil forbli i forsvarsalliansen. Tar vi vekk de usikre, er det altså et flertall for å begrave alliansen. Blant registrerte republikanere står det litt bedre til. Her er 40 prosent for å opprettholde NATO-medlemskapet, mens 30 prosent vil ut.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her