Riksrett lite trolig

Lederne i det demokratiske partiet ønsker ikke å stille Trump for riksrett dersom de får flertall i Huset i november. Bedre å plage ham med høringer og granskninger.

Publisert   Sist oppdatert

De siste dagers omdreininger i den juridiske prosessen mot president Trumps menn – advokat Michael Cohen og valgkampleder Paul Manafort, har igjen aktualisert spørsmålet om riksrett.

Cohen har innrømmet at han, på oppdrag av Trump, har betalt hysj-penger til to kvinner som påstår at Trump var utro med dem. Spørsmålet er om dette er et brudd på loven om valgkampfinansiering. De fleste, men ikke alle, eksperter mener det. Etterforskningen om mulig samarbeid med russiske myndigheter i valgkampen, som inneholder langt mer politisk sprengstoff, fortsetter.

Det er uansett ikke aktuelt for spesialetterforsker Robert Mueller å sikte Donald Trump. Det skyldes en dominerende oppfatning, basert på en tidligere utredning i Justisdepartementet, om at en sittende president ikke kan rettsforfølges for kriminelle forhold. Kritikere mener riktignok at dette ikke er opplagt, og at dette aldri har vært prøvet rettslig, men det er usannsynlig at en slik prøving kommer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her