NYHET

De andre fremmedkrigerne

Gjennom åtte år har hundrevis av menn reist for å krige, noen av dem med ekstreme sympatier, både for opprørsrepublikkene og for Ukraina. Dette er historien om hvordan krigen i Donbas ble sentrum for internasjonal høyreekstremisme.

Publisert Sist oppdatert

Akkurat nå forsvarer Ukraina seg mot en russisk invasjon. Samtidig er dette egentlig bare en kraftig eskalering av en åtte år lang krig, som begynte da Russland okkuperte Krimhalvøya og opprettet to opprørsrepublikker i Donetsk og Luhansk. I åtte år har krigen tiltrukket flere hundre fremmedkrigere fra Europa og USA.

21. februar 2014 ble Ukrainas president Viktor Janukovytsj avsatt, etter å ha flyktet til Russland. Dette var slutten på en politisk krise som begynte i november 2013, da presidenten vraket en samarbeidsavtale med EU til fordel for en avtale med Russland. Dette utløste store demonstrasjoner, som Janukovytsj forsøkte å slå ned med stadig mer autoritære metoder. I dagene før presidentens flukt, 18.–21. februar, døde 82 mennesker i kamp mot myndighetenes sikkerhetsstyrker, mange skutt og drept av snikskyttere.

Fra Kreml betraktet man dette som et amerikanskstyrt regimeskifte, og et forsøk på å dra Ukraina – et land man betraktet som sin interessesfære og som en historisk del av samme nasjon – bort fra Russland. Dette synet ble delt av flere utenfor Russland.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS