Dulting heller enn tvang

I anledning tildelingen av Nobelprisen i økonomi til Richard Thaler republiserer vi en artikkel om en av hans sentrale ideer - dulting.

Publisert Sist oppdatert

Det er i dag offentliggjort at Richard Thaler har fått Nobelprisen i økonomi. I den forbindelse republiserer vi en artikkel fra Minerva nr. 3/2009, først publisert på nett 13. oktober 2009. Den handler om dulting - nudging - en av de ideene han er mest forbundet med. Tyler Cowen har publisert en utmerket oversikt over Thalers viktigste arbeid. 

Et sentralt premiss i Richard Thaler og Cass Sunsteins bok Nudge er at det er bedre - mer liberalt om du vil - å dulte folk i riktig retning enn å tvinge dem. Det å legge til rette for gode valg, selv om det skulle innebære en viss manipulasjon, er bedre enn å vedta en lov eller ilegge en avgift for å påvirke valget. Jeg deler Lars Fredrik Svendsens generelle skepsis til paternalismen, slik det fremgår av han kritiske artikkel i dette nummeret, men liberalere som meg fortrekker likevel dulting fremfor forbud. Kristian Meisingset har snakket med samfunnsgeografen Karl-Fredrik Tangen, som med sin marxistiske referanseramme er uenig. - Det er mer gjennomsiktig og realt å styre med påbud og forbud, sier Tangen. Mulig det, men det blir mindre frihet av det.

De to forfatterne, og nesten alle andre som har deltatt i den ganske omfattende internasjonale dultedebatten, har hovedsakelig anvendt denne innsikten til å lete etter områder som foreløpig er uregulert eller frie for offentlige dulte-tiltak. Det kan også hende at dulting kan komme forbud og påbud i forkjøpet, og dermed være å foretrekke. Jeg skal ikke avskrive muligheten for at det kan finnes gode begrunnelser for slike forslag, men denne artikkelen handler om noe annet: For liberalere bør det være viktigere å finne områder der påbud og forbud kan erstattes med dulting.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS