KULTUR

Dune 2021

Det er håp om at den kommende filmatiseringen av science fiction-klassikeren Dune beholder nok av kompleksiteten som gjør den så viktig. Den har like stort potensiale til å være treffende og samfunnskritisk som boken da den kom på 60-tallet.

Timothée Chalamet og Rebecca Ferguson spiller i den nye Dune-filmen.
Publisert

Mange tilhengere av science fiction-sjangeren håper den nye Dune-filmen skal få samme mottakelse som Ringenes Herre-trilogien fra 2001-2003. De går nok også med et håp om at filmen skal bli mer vellykket enn David Lynch-versjonen fra 1984, og ha et høyere tempo enn TV-versjonen fra 2000. Med regissør Denis Villeneuve, som også står bak science fiction-filmene Arrival (2016) og Blade Runner 2049 (2017), kan det vise seg at de har gode grunner til å håpe. Det er også oppmuntrende at filmen er planlagt i to deler; historien har vist seg for omfattende for bare én.

Dune er basert på boken med samme navn, skrevet av Frank Herbert og utgitt i 1965. Den har fått en serie med oppfølgere, men kan gjerne leses for seg selv. Handlingen er satt til ørkenplaneten Arrakis, som kalles Dune (sanddyne) på folkemunne. Arrakis er det eneste stedet i galaksen hvor man kan utvinne krydderet Melange, et stoff som har livsforlengende egenskaper, og som i større doser også påvirker brukerens bevissthet: Man kan få evner som klarsyn, forutanelser, og innsikt i sine egne, genetiske minner.

I begynnelsen av boka blir fyrst Leto Atreides kommandert til å overta administrasjonen av Dune, men det er en felle, og han blir snart angrepet av det rivaliserende huset Harkonnen. Fyrstesønnen Paul blir drevet ut i ørkenen. Han allierer seg med det nomadiske folket Fremen og begynner å planlegge sitt mottrekk. Etter hvert oppdager han at han har profetiske anlegg, og at krydderet får evnene til å slå ut for fullt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS