NYHET

Hva er «god nok» dyrevelferd?

Dyrevelferd som en opp-ned «U»

– Dyrevelferdsbegrepet kan bety så mye forskjellig. Begrepet er åpent for tolkning.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Kristian Ellingsen, som er forsker på dyrevelferd og sekretær i Rådet for dyreetikk. Men det betyr ikke at man ikke kan finne bestanddeler som ethvert meningsfullt dyrevelferdsbegrep må bestå av. Og Ellingsen mener det finnes tre slike bestanddeler.

Den første bestanddelen er at dyret skal ha god helse. Og dyrehelsen måles hovedsakelig langs to parameter, nemlig produksjon og reproduksjon. Greier for eksempel melkekua å produsere riktig mengder melk av riktig kvalitet? Reproduksjonen handler om at kua er i stand til å kalve normalt og regelmessig – dersom den ikke gjør det, tilsier det at noe er galt med dyret, at den ikke har det bra.

Den andre bestanddelen handler om naturlig atferd: Dyrene skal få leve et liv som er så naturlig som mulig. Dette er også noe landbruksprodusenter ofte spiller på i sin markedsføring. Tine viser for eksempel gjerne bilder av en ku som beiter gress relativt fritt og sammen med kalven og andre kuer. Om denne kua ikke har mulighet til å leve et «kuliv», altså å leve et liv med naturlig atferd, er det vanskelig å forestille seg at den erfarer god dyrevelferd.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS