Netthandelen fra utlandet må ikke kveles

Før regjeringen opphever momsfritaket på småhandel fra utlandet må fortollingsgebyret reduseres kraftig.

Publisert Sist oppdatert

Som en del av budsjettavtalen mellom regjeringen og KrF blir det nå vedtatt at momsfritaket for kjøp inntil 350 kroner fra utlandet oppheves fra 1. januar 2020. KrF hadde tidligere fått regjeringen med på å utrede forslaget.

Næringsorganisasjonen Virke har lenge jobbet for dette, og argumenterer med at fritaket innebærer en betydelig og urettferdig konkurransefordel for utenlandske leverandører. Det har de rett i, og med veksten i netthandelen er dette et økende problem for norsk detaljvarehandel. For staten innebærer fritaket et provenytap i størrelsesorden noen hundre millioner i året (anslagene varierer sterkt).

Til forsvar for ordningen kunne vi som ikke er så glad i avgifter innvende at «vi trenger noen smutthull i et land med høye skatter og avgifter på alt», som gjerne også anføres for taxfree-ordningen. (Som jeg er for å avvikle, og har skrevet om blant annet her). Men det er like liten grunn til å gi et spesielt momsfritak for dem som handler mye fra utlandet som å gi et spesielt avgiftsfritak på alkohol for dem som reiser mye utenlands.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her