Kommentar

Edelman: Tilliten tilbake på rekordnivå

President Macron er med rette anklaget for å være en smule elitistisk. Men også i Frankrike øker tilliten til samfunnsinstitusjonene

Bilde: Vicomte.56 CC BY-SA 4.0

Et nytt internasjonalt tillitsbarometer viser positive tall for alle samfunnsinstitusjoner, inkludert mediene.

Edelman Trust Barometer, som hvert år måler tilliten til ulike samfunnsinstitusjoner i et drøyt tyvetall land har tidligere ropt varsko om fallende tillit, noe som går inn i en vanlig historie om Trump og Brexit, og nå sist de gule vestene i Frankrike. I virkeligheten har tallene ikke vært så alarmerende som Edelman selv har solgt dem inn, selv om de falt noe i 2016, og fortsatte å falle i USA året etter.

I gårsdagens slipp av 2019-undersøkelsen (data for høsten 2018) er tilliten tilbake på rekordnivåer.

Frem til og med 2011 var denne undersøkelsen rettet mot det Edelman kaller ”den informerte offentlighet”, definert som de mellom 25 og 64 år som har høyere utdannelse, stort forbruk av medier og som ligger blant de øverste 25 prosent i inntekt. Siden da har også de øvrige blitt spurt.

Slås alle resultater sammen til en indeks, er tilliten blant eliten nå 65, klar høyest siden 2012. Blant folk flest er vi på 49, som også er det høyeste som er målt, delt med 2016, men her er variasjonene fra år til år mindre enn for eliten.

Tilliten til NGO’er og forretningslivet har økt blant folk flest fra i fjor i 21 av 26 land. Det samme gjelder for myndighetene og mediene i 20 av 26 land.

Tilliten til mediene øker

I desember skrev jeg om flere undersøkelser som viser at tilliten til mediene i USA er på vei opp igjen, og knyttet det til det mer allmenne fenomenet jeg har kartlagt, at Trump systematisk driver amerikansk opinion i motsatt retning av sitt eget budskap.

Figuren viser tilliten til mediene samlet sett i de undersøkte landene. Som vi ser er det en klar fremgang for tradisjonelle medier de to siste årene, mens sosiale medier sliter mer med tilliten. I USA er tilliten til mediene opp igjen til 48, mot 42 i fjor, og 47 i 2016.

Også i Frankrike øker tilliten

I Frankrike skrives det mye om fallende tillit, knyttet til demonstrasjoner og gule vester. Og det er riktig at tillitsnivået i Frankrike er lavere enn i gjennomsnittet av de 26 undersøkte landene, med en indeks på 44. Dette er imidlertid opp fra 40 i fjor.

Tilliten til myndighetene har falt med ett poeng, mens tilliten til næringslivet har økt med 7 poeng. Venstresiden har kritisert Macron for å være de rike og næringslivet mann. Den lille nedgangen i tilliten til myndighetene kan gjenspeile mistillit mot Macron, men det er vanskelig å tolke det dithen at det er fordi han er for businessvennlig.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden