NYHET

Covid-19, vaksine, vaccine, koronavirus

Effekten av vaksinene forsvinner raskere enn ventet

En studie sendt til fagfellevurdering hos Lancet antyder at beskyttelsen fra vaksinene faller markant etter 6 måneder. – En tredje dose for de eldre og sårbare virker å være det klart viktigste vi kan gjøre nå, sier postdoktor ved samfunnsmedisin og sykepleie Henrik Vogt.

Publisert

I en forskningsartikkel som er til fagfellevurdering hos Lancet tegner svenske og norske forskere et dystert bilde av vaksinenes anslåtte effektivitet over tid.

Studien, som bygger på observasjoner av to kohorter bestående 842 974 vaksinerte og 842 974 uvaksinerte i Sverige, viser at beskyttelsen mot symptomatisk covid-19 infeksjon faller betydelig for alle anvendte vaksiner i den vaksinerte gruppen relativt til den uvaksinerte.

For Pfizers vaksine faller beskyttelsen fra 92 prosent i løpet av den første måneden, til 47 prosent innen måned 4–6, og fra 7 måneder og utover ble ingen effekt påvist. Fallet i beskyttelsen fra Modernas vaksine vises å avta litt langsommere enn for Pfizers, mens effekten av Astra Zeneca vaksinen fremvises som lavest av de tre.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS