National Action sin visuelle stil – her med Hitler i solbriller – gjorde sitt til at dei også vart omtala med nyordet «nipsters», ei forkorting av nazi hipsters.
National Action sin visuelle stil – her med Hitler i solbriller – gjorde sitt til at dei også vart omtala med nyordet «nipsters», ei forkorting av nazi hipsters.

Eit forbod forgjeves?

Det vil ikkje vera vanskeleg for britane å forsvara forbodet mot nynazistgruppa National Action. Spørsmålet er om det vil fungera.

Publisert   Sist oppdatert

Førre fredag vart den nynazistiske gruppa National Action forbode i England. Med det vart organisasjonen den fyrste høgreekstreme organisasjonen oppført på forbodslista etter den britiske terrorismelova frå 2000. Frå før er ei rekkje jihadistiske organisasjonar, samt ETA, PKK og den sikh-nasjonalistiske gruppa Babbar Khalsa oppført på lista, medan ei rekkje valdelege irsk-nasjonalistiske grupper var forbodne alt før lova vart innført.

Mest merksemd har det nok vore knytt til forbodet mot Al Ghurabaa, leia av den rabiate salafisten Anjem Choudary, eit forbod som også har råka det britiske myndigheiter med rette ser på som vidareføringar under andre namn, som Islam4UK og Muslims Against Crusades. Choudary, som i september 2016 vart fengsla på bakgrunn av støtte til den sjølverklærte islamske staten, har vore ein sentral aktivist innan europeisk salafijihadisme, og har også koplingar til norske Profetens Ummah.

Har du sett bilete av sinte, skjeggete menn med plakatar som «Butcher those who mock Islam», «Kill those who insult Islam» og «Freedom go to hell»? Sjansen er stor for at dei kjem frå Al Ghurabaa sin demonstrasjon utanfor den danske ambassaden midt i den såkalla karikaturstriden i 2006.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her