Historien om en Facebook-krig

Vi har gått opp sporene etter en voldsom diskusjon mellom Sumaya Jirde Ali (19) og Halvor Fosli (55).

Publisert   Sist oppdatert

Bølgene etter Den store Facebook-feiden om professor Nils Rune Langelands mer eller mindre slibrige meldinger til yngre kvinner på, nettopp, Facebook har lagt seg. Det er små krusninger på overflaten. I et hjørne av sosiale medier diskuterer noen en ny medieplattform for faktasjekk.

Andre fortsetter å krangle om professoren fra Stavanger. Noen er mest opptatt av å legge ut mer eller mindre vellykkede familieportrett fra Syden, med og uten ironisk distanse.

11. juli, kl. 00.02 deler Sumaya Jirde Ali en kronikk hun har skrevet om et angrep fra Listhaug på feministeliten som ikke bryr seg om innvandrerkvinner.

«Listhaug kritiserer feministeliten for å ikke være tilstede. Jeg vet jeg ikke er den eneste minoritetskvinnen som blir fornærmet når politikere holder på slik; når de taler på vegne og ikke med deg. Vi minoritetskvinner har varierende hudfarger og klesstil, enkelte av oss lukter krydder, noen snakker flytende norsk og andre gebrokkent, enkelte er høylytte, mange er fargerike og jævlig stolte over det, men vi, på tvers av våre ulikheter, er ikke stokk dumme. Denne liksom-solidariteten gjennomskuer vi."

Saken går som en kanonkule på sosiale medier, 164 deler artikkelen. Miljøpartirådgiver og Facebook-pratmaker Eivind Trædal spanderer en like.

«Knallbra», skriver SVs stortingsrepresentant og nestleder Kirsti Bergstø.

13. juli, kl. 23.41. På en annen kant av Facebook sitter Halvor Fosli. Han mener Jirde Ali ikke bør «kritisere de innfødte hardt og nådeløst. De innfødte vil ha det som de er vant med, og uten redusert velferd og trygghet. Listhaug er deres fremste representant. Innvandrere bør ikke gyve løs på henne, mener jeg. Det er for mange som går til frontalangrep mot vertslandet samtidig som de vil ha full likebehandling.»

Halvor Fosli er forfatter og tidligere forlagsredaktør.
Halvor Fosli er forfatter og tidligere forlagsredaktør.

Han får 237 likes, fra blant annet politisk rådgiver Hårek Hansen (Frp) og kommunikasjonssjef Beate Mikkelsen ved Israels ambassade i Norge og flere støttende meldinger.

«Jeg synes at alle minoritetskvinner og andre som føler seg trakassert i Norge bør reise hjem igjen.», skriver en av Foslis Facebookfølgere.

Det er heller ikke bare sinte, hvite menn som støtter Fosli, som i 2015 ga ut den kontroversielle dokumentaren «Fremmed i eget land», der han fortalte om etniske nordmenns erfaringer fra innvandrertette områder i Groruddalen. 

De er glade i å kritisere ukultur og patriarkat blandt innvandrermenn, men selvinnsikt er ikke deres sterke side. Professor Runar Døving. 

13. juli, kl. 19.21. Sumaya Jirde Ali skriver på Facebook.

«Menn diskuterer med andre menn om hvordan kvinner best kan/burde reagere.»

117 likes fra blant annet Shoaib Sultan og Linda Noor.

«De er glade i å kritisere ukultur og patriarkat blandt innvandrermenn, men selvinnsikt er ikke deres sterke side», kommenterer professor Runar Døving.

Minerva er høyresidens nettavis: Bestill abonnement her, kun 49,- i måneden!

14. juli, kl. 15:43. Ukeslutt inviterer Jirde Ali til debatt med Listhaug, men statsråden har ikke tid.

«Jeg klarer ikke helt bestemme meg på om tausheten skyldes arroganse eller feighet», skriver Jirde Ali.

326 likes. 32 delinger. Mange skriver støttende kommentarer.

Nå må ikke du komme og ødelegge fiendebildet! Det er investert så mye tid, penger og energi i det, vet du.», skriver Sara Bell, faglig tillitsvalgt og Israel-boikottforkjemper.

15. juli, kl. 11.59. Debatten fortsetter på Foslis tråd.

« Alle har rett til å være uenige med meninger og holdninger som ikke er i tråd med egne holdninger og meninger. Artikkelforfatteren snakker kun for seg selv og ikke for alle innvandrerkvinner. Selv har jeg ikke forstått hensikten med dette motsvaret og er uenig i hennes kritikk av Listhaug akkurat her», skriver sosiologstudent Shurika Hansen.

16. juli, kl. 15.05. Suumaya Jirde Ali skriver om Halvor Foslis Facebookpost. «I don’t owe you shit», jeg skylder deg ingenting, skriver hun.

Jirde Ali er opprørt over at fiendtlige kommentarer til henne har blitt stående uimotsagt.

«Kommentarfeltet alene er en (hvit) fest! Kan vi gå utifra at stillhet = samtykke?»

Sumaya Jirde Ali er student og bosatt i Bodø. Opprinnelig fra Somalia.
Sumaya Jirde Ali er student og bosatt i Bodø. Opprinnelig fra Somalia.

[caption id="attachment_108002" align="alignright" width="200"] Sumaya Jirde Ali er student og bosatt i Bodø. Opprinnelig fra Somalia.[/caption]

Eivnd Trædal, Linda Noor og 383 andre trykker «liker». Professor Runar Døving og 23 andre deler innlegget.

«Fosli er en frekk jævel, og hans språkbruk og hans insinuasjoner går under beltestedet for hvert kvasiretorisk språkstykke han presenterer for sine venner», skriver forfatteren, musikeren og filmskaperen Terje Dragseth.

Innlegget til Jirde Ali gjør at flere blir oppmerksomme på tråden hos Halvor Fosli. Blant annet får han klokken 16.15 kritikk fra ayslaktivisten Ely Ellingsvåg, som sier hun som «innfødt» blir flau av kommentarfeltet Fosli tillater. Forfatteren svarer med å vise til en kommentar Ellingsvåg skal ha latt stå uimotsagt.

Ellingsvåg svarer aldri.

«Jeg likte dårlig denne debattartikkelen. Den er nesevis, rotete skrevet (hva menes med siste setning?), stiller spørsmål ved andres motiver, gjennomsyret av høy, selvrettferdig patos - den bidrar ikke til et høyt og saklig debattnivå, tvert imot. Halvor Fosli. 

16. juli, kl 16.47. I Rhodos sitter skuespiller Sven Henriksen, kjent blant annet fra Hotel Cæsar. Han setter seg bak tastaturet.

«Når Halvor Fosli som er en godt voksen mann lar seg vippe av pinnen av Sumaya Jirde Ali (19) og begynner å bable om de "innfødte" og "vertslandet" kan 19-åringen bare notere seg at hun traff paranoiaen midt i sikringsboksen med sin tekst. Mer av dette takk!»

16. juli, kl. 11.53. Fosli kommenterer kritikken fra Jirde Ali på sin egen vegg.

«Jeg likte dårlig denne debattartikkelen. Den er nesevis, rotete skrevet (hva menes med siste setning?), stiller spørsmål ved andres motiver, gjennomsyret av høy, selvrettferdig patos - den bidrar ikke til et høyt og saklig debattnivå, tvert imot. Tittelen «Sett deg ned, Listhaug» er komisk i all sin ungdommelige respektløshet.»

Han deler også en artikkel han skrev for Dag og Tid om politisk engasjert ungdom som i sin selvgodhet misjonærer for politiske standpunkter, men uten kunnskap eller erfaring. Som Fosli skriver stod teksten på trykk to år før Jirde Ali ble født.

Fosli får likes fra Minervas Helge Øgrim og 230 andre.

Her er et av skuespiller Sven Henriksens bidrag til debatten.
Her er et av skuespiller Sven Henriksens bidrag til debatten.

[caption id="attachment_108003" align="alignright" width="194"] Her er et av skuespiller Sven Henriksens bidrag til debatten.[/caption]

«Bra! Dette er ein artikkel med svært mange gode poeng. Heilt rett: Ungdom bør gå på førelesingar og lytte, ikkje halde førelesingar sjølve, - særleg ikkje om tema dei ikkje har kunnskapsgrunnlag eller livsrøynsle for.», skriver forfatter og tidligere stortingsmann for Høyre, Hallgrim Berg.

«Det er merkbart hvor mye mer stemplende og personfokusert den ene tråden er sammenlignet med den andre. Da tenker jeg først og fremst på kommentarene. Det er jo liksom ikke sånn det skal være. For ti år siden ville jeg sett på det som en selvfølge at det var omvendt.», kommenterer Mineva-spaltist Espen Goffeng.

«Jeg blir helt og holdent idiotforklart hos Ali.«, svarer Fosli.

For en patetisk serie med hersketeknikker fra Fosli. Skjønner godt at han er redd. Eivind Trædal. 

17. juli, kl. 1636. Sumaya Jihde Ali skriver på sin egen vegg.

«Det er flott at Fosli støtter skamløse jenter (jeg er forøvrig ikke med i trioen), og jeg har observert i ulike diskusjoner at han er typen som forbarmer seg over de «stakkars innvandrerkvinnene» som er så undertrykte, men jeg ser nå at han ikke liker andre selvstendige innvandrerkvinner. De kan jo naturligvis ha sine meninger, såfremt de er de samme meningene som de selv har og da er det jo ikke nødvendig at de sier noe i det hele tatt. Bare smile søtt og nikke blidt. Eller hva? Merkelig altså.»

«For en patetisk serie med hersketeknikker fra Fosli. Skjønner godt at han er redd», kommenterer Eivind Trædal.

17. juli, kl 18.12. Sofia N. Srour, kjent som en av de «skamløse jentene» skriver om Fosli.

«Prøv å være minoritetsperson først. Lev alle våre livserfaringer, kjenn på våre realiteter. Så kan man leke woke, mr. privilegert som faaaen.»

«Ekke sånn at bare fordi man har passert en alder, så er man automatisk berettiget monopol talerett om diverse emner. I mine øyne utgjør en slik mentalitet en ovenfra-og-ned holdning. Og det indikerer ikke så mye raushet eller respekt overfor de yngre», kommenterer Linda W. Firdaous Nikkerud fra Minotenk.

17. juli, kl 20.11:  Eks-muslimen Sara Desantiago skriver på sin egen vegg.

«Jeg har like meninger som disse jentene og det er siden jeg var i deres alder! Mangler jeg også livserfaring, Halvor Fosli ? Selv om jeg er snart 40 år og godt integrert og jobber på norske skole og har skiftet kjønn osv.! Jeg er takknemlig for alt Norge har gitt meg men har selv jobbet og betalt skatt i 13 år ! Betyr det at kan jeg ikke kritisere norske samfunn ? Er jeg kun egnet til å kritisere mine egne?»

Halvor Fosli svarer: «Jeg kjenner ikke deg, og ønsker deg alt godt, Sara Desantiago. Og jeg er ikke og har aldri vær rasist. Jeg er norsk. Jeg vil bevare et godt land, for mine barn og andre som bor i landet», svarer Fosli.

Desantioago repliserer:

«Jeg skrev ikke at Halvor Fosli er rasist eller imot oss innvandrer! Jeg bryr meg ikke hva andre skrev! Bare jeg reagerte på biten at vi innvandrer kan vi ikke kritisere norsk samfunn fordi Norge har hjulpet oss og vi er ikke egnet til å kritisere norsk samfunn men kun egne miljøer ! Pga mangel på erfaring!»

17. juli kl 21.18. Fosli skriver på sin egen vegg. Han refererer til debatten som nå har gått i et par døgn.

«Nå har jeg sendt en venneforespørsel, så får vi se hva hun svarer. Jeg tror vi må snakke sammen.»

Kl. 22.46 svarer Jirde Ali. «Er du sikker på at du er en antirasist? For den fremmedgjørende retorikken du har benyttet deg av under denne debatten, forteller meg noe annet», spør hun.

«Du har ikke vært saklig eller redelig i dine uttalelser om meg. Først diskrediterte du mitt innlegg fordi jeg, en innvandrer, ikke viste nok takknemlighet ovenfor "verstlandet" Norge. Når jeg og andre stemmer i samfunnsdebatten plukket det opp og slo det på våre vegger, så rettet du fokuset ditt på min alder. Nå er jeg plutselig for ung til å bidra med noe konstruktivt i samfunnsdebatten. Hva fikk deg til å endre fokus? »

Debaten fortsetter på Foslis tråd.
Debaten fortsetter på Foslis tråd.

[caption id="attachment_108004" align="alignright" width="200"] Debaten fortsetter på Foslis tråd.[/caption]

Så kommenterer Fosli svaret fra Jirde Ali.

«Ja, jeg er sikker på at jeg er antirasist. Men også at antirasisme ikke skal være et springbrett til at nordmenn blir fremmede i eget land, det er jeg også imot. Slik omtrent hele verden beskytter sine land - og de fleste mye mer enn Norge. Norge har hatt en ekstremt høy innvandring per capita i ca tyve år nå. Det tror jeg ikke kan fortsette. Da blir det splid, konflikt.»

Replikkvekslingen fortsetter utover kvelden.

«(D)u skal vite at jeg har mer enn nok erfaring i samfunnsdebatten», svarer Jiirde Ali.

«Jeg leser deg også som kjepphøy. Da kan du kanskje tenke over stilen din?», svarer Fosli.

«Endrer meg ikke for noen. Og det spesielt ikke for en fyr som ønsker å definere hvem jeg kan og ikke kan være. Jeg tror det egentlige problemet ligger hos deg og ditt ekkokammer, ikke meg», svarer Jirde Ali.

18. juli, klokken 09.16. Halver Fosli skriver på Facebookveggen sin at han logger av noen dager og legger ut et bilde av et bål.

Tirsdag 18. juli, kl. 09.37.

«Send Fosli tilbake der han kom fra. Han har ingenting i den dannede byen å gjøre», skriver professor Runar Døving.

19. juli forsvinner kontoen til Jirde Ali fra Facebook.

Minerva har forelagt artikkelen for Fosli og Jirde Ali. Fosli er for tiden på ferie. Jirde Ali opplyser at hun ikke har logget seg av Facebook på grunn av denne debatten. 

Alle referanser til utsagn er fra offentlige Facebooktråder. Vi har likevel anonymisert enkelte personer som ikke tidligere har vært i offentligheten. 

Likte du denne saken? Les også denne saken om hva en rekke medlemmer av den såkalte «snakkeklassen» mener om Facebook som debatt-arena.