Velgerne vender Erdogan ryggen

Opposisjonens klare seier i Istanbul varsler at presidenten må slåss hardt for å beholde makten. Men det blir langt fra enkelt for Ekrem Imamoglu å styre byen uten flertall i bystyret.

Publisert Sist oppdatert

Istanbul er Tyrkias største by, og landets kulturelle og økonomiske hovedstad. Med sine 16 millioner innbyggere regnes Istanbul som Europas største by. Kommunebudsjettet ligger på 75 milliarder kroner. Å vinne ordførerposten i Istanbul er derfor veldig stort. Som Erdogan selv sa en gang i tiden: "Den som vinner Istanbul vinner Tyrkia". Og nå har altså opposisjonskandidatene Ekrem Imamoglu vunnet byen med klar margin og 54,2 prosent av stemmene.

Beslutningen om omvalg vekket reaksjoner blant folk og har bidratt til valgseieren. Et flertall i befolkningen var enige om at Ekrem ble utsatt for urettferdighet, også en god andel blant AKP-velgere.  Stemmeforskjellen på 13.000 ved valget i mars ble dermed utvidet til omkring 777.000 stemmer. Ekrem hentet over 230.000 stemmer fra regjeringspartiet og over 500.000 stemmer fra nye velgere (valgdeltakelsen økte litt ved nyvalget). I mars vant AKP 24 bydeler og CHP 14. Ved nyvalget 23. juni vant CHP 27 bydeler og AKP 12.

Negativ kampanje styrket Imamoglu

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS