Skuggar frå Christchurch

Inspirasjonen til åtaket på ein moské i Bærum ser ut til å koma frå mørke krokar på nettet. Men den verda er ikkje ei anna enn vår eiga.

Publisert Sist oppdatert

I mi førre spalte her i Minerva skreiv eg om terrorstatistikk. Eg peikte på at det er den ekstreme islamismen som dei siste åra har vore farlegast i Europa, men at trenden har vore annleis i USA.

Eg stilte også spørsmål om ikkje høgreekstremismen i dei komande åra kan verta ei veksande fare, med utgangspunkt i to utviklingstrekk som vart omtalt i Europol sin seinaste rapport om terrorisme i Europa, og med referanse til drapet på den tyske kristendemokraten Walter Lübcke og til terroråtaket i nyzealandske Christchurch 15. mars. Dei var båe, skreiv eg, «ei påminning om at høgreekstremismen utgjer eit vedvarande terrortrugsmål».

Åtaket i Bærum, i ein større kontekst

I denne spalta hadde eg tenkt å skriva om noko heilt anna. Slik skulle det ikkje gå: For nokre dagar sidan vart ein 21 år gamal mann overmanna etter å ha skote seg veg inn i ein moské i Bærum. I etterkant har han vorte sikta for både terror og for drap eit familiemedlem, og media har etterkvart identifisert han. VG har skrive at ein av politi sine teoriar er at mannen ville kopiera nettopp terroråtaket mot moskéar i Christchurch.

Mykje er framleis uklårt i denne saka, og ho kjem nok til å få mykje merksemd i media etter kvart som etterforskinga skrid fram.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS