Debatt

Ekteskapet er fritt – leve ekteskapet!

Velsignelsen hjalp ikke mer i 2016 enn at over 40 prosent av alle ekteskap endte i skilsmisse. Da er det kanskje på høy tid å tenke nytt, skriver Mads Wam Schneider.

Bilde: Pixabay

Det er ingen grunn til å bekymre seg over at andelen som gifter seg i Kirken, er halvert på tyve år. Tvert imot er det et sunnhetstegn.

Tidligere denne uken snakket Minerva med Helga Haugland Byfuglien, preses i Den norske kirke, og Atle Sommerfeldt, biskop i Borg bispedømme, om de nye ekteskapstallene fra Statistisk sentralbyrå.

Andelen som inngår ekteskap i Den norske kirke er halvert: I 1997 giftet 3,2 av 1000 seg i kirken, i 2016 bare 1,6 av 1000. Antallet sank fra knappe 14.000 til drøye 8000.

Nådeløse ord

Byfuglien mener at vi får en «hverdagslig innstilling til en av de store hendelsene i livet», og at vi blir «fattigere mennesker». Videre får vi høre at «de som ikke gifter seg i kirken, mister noen perspektiver som kirken løfter fram når vi vier dem».

Biskop Sommerfeldt følger opp: «Et samfunn som ikke viderefører sin kulturelle og verdimessige arv, blir fattigere. Da får mennesker svekket en av de mange byggesteinene i identitetsskapingen sin.»

Det er store og nådeløse ord. Skal vi som velger bort Den norske kirke nå få dårlig samvittighet? Er vi annenrangs mennesker om vi takker nei til Kirkens tilbud?

Ekteskapet i endring

Byfuglien og Sommerfeldt tar feil på flere måter. For det første blir vi på ingen måte fattigere mennesker av å ikke gifte oss i kirken. Tvert imot blir vi rikere og mer tilfredsstilte når vi gifter oss akkurat der vi selv ønsker det — enten det er i rådhuset, i en luftballong eller på stranden — eller ikke i det hele tatt. Vi er kommet til et punkt i sivilisasjonen der vi står friere enn noen gang til å definere vår egen seksualitet og vårt samliv.

For det annet, fremstiller Byfuglien og Sommerfeldt kultur og identitet som noe statisk og uforanderlig. Men samfunnet er i konstant endring — det gjelder også kristendommen og Kirken. Sakte men sikkert har vi fått et åpnere, rausere og mer inkluderende samfunn. Men det har ikke kommet uten kamp, for Kirken har systematisk og konsekvent prøvd å holde igjen utviklingen.

Det er et tegn i tiden på at nye samlivsformer vil presse seg frem.

For det tredje er det tegn i tiden på at nye samlivsformer vil presse seg frem. Nylig fikk tre menn innvilget ekteskap i Colombia, bare et år etter at landet åpnet for likekjønnede ekteskap. «Vi ønsket å formalisere forholdet vårt og rettighetene våre. Til nå har vi ikke har hatt noen solid juridisk forankring, og vi ønsker å etablere familie», forteller Victor Hugo Prada til colombianske medier. I 2015 fikk én mann og to kvinner registrert sitt forhold som partnerskap i Brasil. Det er ikke et fullverdig ekteskap, men en formalisering av relasjonen.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Polyamori i Norge

I september i fjor ble PolyNorge stiftet. Organisasjonen «ønsker et samfunn der forhold med flere er anerkjent og respektert på lik linje med monogame parforhold». I år deltar de for første gang på Regnbuedagene i Bergen og Oslo Pride.

Les også: Kirken taper ekteskapet.

Preses Byfuglien og biskop Sommerfeldt kan velge å møte PolyNorge og polyamorøse med positiv åpenhet, eller de kan velge å kjempe imot. Men historien viser at alle forsøk på å stagge samtykkende kjærlighet har vært en tapt sak.

Mørk historie

På 1200-tallet ble kvinner gjort arveløse dersom de inngikk ekteskap uten sine foreldres samtykke. Helt frem til 1927 var det fengselsstraff for å ha samleie med andre enn sin egen ektefelle. Konkubinatparagrafen — som forbød samboerskap — ble opphevet så sent som i 1972, samme år som forbudet mot sex mellom menn ble fjernet. Først i 1993 fikk vi partnerskapsloven, og i 2009 fikk personer av samme kjønn endelig lov til å gifte seg.

«Vi er skapt av Gud til fellesskap, og i kirken får vi Guds velsignelse», forteller preses Byfuglien. Men velsignelsen hjalp ikke mer i 2016 enn at over 40 prosent av alle ekteskap endte i skilsmisse. Da er det kanskje på høy tid å tenke nytt.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden