Pensjonssparingen blir for gunstig

Regjeringen elsker gavepakker til pensjonistene. Nå skal også pensjonssparingen for velstående middelaldrende bli gunstigere. AP er med.

Publisert Sist oppdatert

Før Stortinget gikk fra hverandre for sommeren ble det vedtatt en gunstigere ordning for privat, individuell pensjonssparing. I går sendte Finansdepartementet ut et detaljert forslag til utforming av ordningen på høring.

Finansbransjen har vært svært misfornøyd med dagens ordning (IPS), som i liten grad brukes. Det er fordi skattefordelen etter hvert er beskjeden. Fordelen består i at man får skattefradraget , og at opptjeningen i ordningen ikke beskattes underveis, slik et bankinnskudd ville vært, men først når pensjonen utbetales. I tillegg er oppsparingen unntatt formuesskatt. Ulempen er at fradraget gis i nettoskatten, for tiden 24 prosent, mens utbetalingen beskattes med bruttoskatt (alminnelig inntekt, trinnskatt, pensjonistenes lavere trygdeavgift), altså en vesentlig høyere sats. Dermed går mesteparten av vinningen av utsatt skatt og bortfall av formuesskatt opp i spinningen.

All mulig grunn til å flytte

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her