– Jeg kan protestere med all mulig rett og si at du ikke er kvinne

Det sa kona til Esben Esther Pirelli Benestad for 20 år siden. Mener hun det samme i dag?

Publisert

I filmen Alt om min far (2002) sier Elsa Mari Almås, professor i psykologi ved Universitet i Agder, følgende til sin ektefelle Esben Esther Pirelli Benestad, som er professor i emirit i sexologi ved samme universitet: «Jeg kan protestere med all mulig rett og si at du ikke er kvinne».

Det er nesten vanskelig å tro sine egne øyne og ører. I dag risikerer de som ikke vil anerkjenne en transpersons selverklærte kjønn å bli anklaget for å være transfob. Men her sier ektefellen til Norges mest kjente transperson nettopp at hun har all mulig rett til å protestere mot Benestads selverklærte kjønn. Sitatet i sin helhet er slik:

«Noe av problemet her blir at hver og en av oss har en opplevelse av hva det er å være mann og hva det er å være kvinne. Og det har med vår subjektive historie å gjøre. Og når du sier at du er kvinne så vet jeg for eksempel at du er ikke en sånn kvinne som jeg er kvinne. Og dermed så kan jeg protestere med all mulig rett og si at du ikke er kvinne. Men jeg kan ikke protestere på din opplevelse av å være kvinne. Men jeg opplever ikke deg som kvinne ut i fra min referanseramme. [...] Kvinne er et begrep og begrepet kan oppfattes på veldig mange forskjellige måter.»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS