Politikk

Én av to mener Frp har stort gjennomslag

ØKT EIERSKAP: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har lykkes å etablere eierskap til samferdselspolitikken, viser nye tall Minerva har fått tilgang til.

Bilde: Fremskrittspartiet

Frp er ikke lenger et eldreparti, men har fått styrket troverdighet som samferdselsparti i regjering.

Minerva har fått tilgang til en intern Frp-måling der partiet har målt hvilket parti velgerne mener har best politikk på en del av Frps kjernesaker. Alle tall er rundet opp eller ned til nærmeste hele tall.

Her er tall for antall velgere som mener Frp har den beste politikken på følgende politikkområder. 

  • Innvandring: 30 prosent
  • Samferdsel: 26 prosent
  • Jus/krim: 22 prosent
  • Eldreomsorg: 11 prosent
  • Økonomi: 7 prosent

Minerva har også fått tilgang til tall som viser at 43 prosent prosent av velgerne mener Frp har fått «ganske stort» gjennomslag for sin politikk i regjering, mens 5 prosent mener partiet har fått «svært stort» gjennomslag.

Målingen er foretatt nylig. Minerva har ikke fått tilgang til underlagsmaterialet.

Gjenkjennelige resultater

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for Samfunnsforskning viser til at han ikke kjenner til hvordan spørsmålene er stilt, noe som kan åpne for feiltolkning. Når det er sagt, mener Bergh at Frp har lykkes godt i å beholde sakseierskap etter fire år med regjeringsslitasje.

– Resultatene er ganske gjenkjennelige fra de sakene vi har spurt om tidligere i våre valgundersøkelser. Når det gjelder innvandring, hadde Frp sakseierskap på 33 prosent i 2009 og 27 prosent i 2013. Dette er et nivå som er helt normalt for Frp. Så kan man si at etter at de har sittet i regjering og har hatt ansvar for politikkområdet, er det imponerende at de beholder sakseierskapet. Det finnes eksempler på andre partier som har sittet på politikkområder som ikke har klart det.

– Det er vel fordi Frp ikke har så mye konkurranse på innvandringsområdet?

– Det er helt sant, og de kan med en viss rett si at andre partier har etterlignet eller kommet etter dem.

– Frps velgere oppfatter nok virkeligheten annerledes enn mediene forøvrig, sier Johannes Bergh.

– Er det overraskende at ikke flere mener Frp har den beste eldrepolitikken?

– Frp hadde 14 prosent i 2009 og 13 prosent i 2009, men om man går lenger tilbake i tid, hadde nok Frp større troverdighet på eldrepolitikk. Partiet var veldig profilert med blant annet Jon Alvheim, som hadde en energisk måte å argumentere for en bedre eldrepolitikk på. Men det er ikke noen voldsom tilbakegang fra siste valg eller 2009.

Bli abonnent på Minerva, høyresidens nettavis: Kun 1,- første måneden!

Frem på samferdsel

Bergh mener tallene på sakseierskap på samferdselspolitikken er mest interessante.

– Her har Frp også har gjort det bra tidligere, men nå mye bedre enn før. I 2013 mente 18 prosent at Frp hadde den beste samferdselspolitikken. Nå har Frp tydeligvis tjent på å ha samferdselsministeren.

Les også: – Velgerne er langt mer fornøyde enn ekspertene spådde, sier Ole Berget.

– Minerva har også fått tilgang til tall som viser at 48 prosent av velgerne mener Frp har fått «ganske stort eller svært stort gjennomslag» for sin politikk i regjering?

– Det er interessant. De som mener at Frp får stort gjennomslag, omfatter nok også de som er kritiske til regjeringen, og det kan være en negativ beskrivelse. Jeg tror at folk har inntrykk av at Frp har fått stort gjennomslag i innvandringspolitikken. Det kan kanskje være en grunn til at tallet er høyt, sier Bergh.

– I mediene fremstilles det som at Frp har svelget mange kameler. Kan det være velgerne deres oppfatter det annerledes?

– Det tror jeg nok er riktig. Frps velgere oppfatter nok virkeligheten annerledes enn mediene forøvrig.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden