Vi anbefaler

Blytung forklaring på kriminalitetsbølgen

Den store kriminalitetsbølgen på 70-, 80- og 90-tallet var gjenstand for stor politisk debatt i USA. Etter at kriminalitetsbølgen begynte å legge seg har samfunnsforskere kastet seg inn i debatten om mulige forklaringer både på hvordan den oppsto og hvorfor den tok slutt. Alt fra økonomiske nedgangstider til crack-misbruk har…

Den store kriminalitetsbølgen på 70-, 80- og 90-tallet var gjenstand for stor politisk debatt i USA. Etter at kriminalitetsbølgen begynte å legge seg har samfunnsforskere kastet seg inn i debatten om mulige forklaringer både på hvordan den oppsto og hvorfor den tok slutt. Alt fra økonomiske nedgangstider til crack-misbruk har fått skylden for økningen, mens Giulianis nulltoleransepolitikk, abortloven(!) og demografiske endringer har fått æren for at kriminaliteten har gått ned. Men i senere tid har flere forskere pekt på en uventet forklaring: Den enorme økningen av bly i miljøet som følge av blytilsetning i bensin. Kriminalitetsbølgen i USA og mange andre land følger ganske nøyaktig tyve år etter at blytilsetning ble vanlig, og dabbet av omtrent tyve år etter at blytilsetning ble faset ut. 

Det er allerede kjent hvilke ekstremt negative konsekvenser blyforgiftning har på enkeltindivider, i form av hjerneskader, hyperaktivitet og ukontrollerbart sinne. Det disse forskerne har gjort er å korrelere kriminalitetsstatistikken med statistikk som viser variasjoner i blyforurensning. 

Mother Jones har en god oversiktartikkel. Wired forteller historien om hvordan blytilsetningens skadevirkninger første gang ble dokumentert. 

 

Tillegg 13. januar: 

Etter Mother Jones’ artikkel har en rekke økonomer og andre kommentert sammenhengen mellom bly og kriminalitet og kvaliteten på studiene. Her er noen av dem:

Joe Manzi

Scott Firestone

Andrew Gelman

 

 

Ingvild Næss Stub

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden