En høy pris for respekt

Religioner i frie samfunn trenger å bli utsatt for et kritisk blikk, og noen ganger harselas. Det virker ikke som om USAs president Barack Obama ser dette behovet.

Publisert   Sist oppdatert

Religioner i frie samfunn trenger å bli utsatt for et kritisk blikk, og noen ganger harselas. Det virker ikke som om USAs president Barack Obama ser dette behovet.

Etter helgens attentatforsøk mot Lars Vilks og angrepet på synagogen i København, kom Det hvite hus med en uttalelse som fordømte angrepet. På samme vis som etter terrorangrepet i Paris, var det heller ikke denne gangen noen henvisning til islamistisk ekstremisme. President Obama foretrekker uttrykket voldelig ekstremisme, for å dermed innbefatte alle typer voldelige handlinger i den hensikt å oppnå et politisk eller religiøst mål. Alle skjønner at dette er velmente forsøk på å unngå mistenkeliggjøring av borgere som sogner til én bestemt trosretning.

Muslimer i USA og Europa vet at de siste terrorhendelsene er knyttet til fundamentalister tilhørende samme religion som de selv. Det skaper uro. Men fra USAs president hører de at religion er noe fint og vakkert. Om enkelte troende har gjort noe slemt, så må de ha misforstått sin religion. Eventuelt har de blitt ofre for en lumsk kapring. Likevel, religioner i frie samfunn trenger å bli utsatt for et kritisk blikk, og noen ganger harselas, fra personer som står utenfor, såvel fra personer som er innenfor. Det virker ikke som om Obama ser dette behovet. Tvert imot fordømmer han blasfemiske ytringer, og han deltok i fordømmelsen av Charlie Hebdo, da de publiserte sine tegninger i september 2012.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her