En svensk mester

I morgen mottar Tomas Tranströmer Nobelprisen i litteratur. Han skriver dikt om sentrallyriske temaer og trivielle sannheter, alltid slik at man kjenner seg konfrontert med en ny åpenbaring. Hvordan kan diktene bli så rått gripende?

Publisert Sist oppdatert

I morgen mottar  Tomas Tranströmer  Nobelprisen i litteratur. Han skriver dikt om sentrallyriske temaer og trivielle sannheter, alltid slik at man kjenner seg konfrontert med en ny åpenbaring. Hvordan kan diktene bli så rått gripende?

At en pristildeling kalles overraskende, er ofte en indikasjon på skuffelse eller indignasjon. Slik også ved Nobelprisen i litteratur til Tomas Tranströmer, dessverre, for den er så velfortjent som en pris kan bli.

Likevel overraskende, også i Norden, men av en annen grunn. Mange har antatt at skandalen i 1974, da prisen gikk til Eyvind Johnson og Harry Martinson, ennå var for fersk. Ikke at de to var uverdige. Det skandaløse var at begge satt som medlemmer i Svenska Akademin da tildelingen skjedde. Kritikken ble for mye for Martinson, som tok sin død av det. Mange har spurt om det igjen vil bli mulig å gi prisen til en svenske. Da måtte det bli Tomas Tranströmer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her