En svensk mester

I morgen mottar Tomas Tranströmer Nobelprisen i litteratur. Han skriver dikt om sentrallyriske temaer og trivielle sannheter, alltid slik at man kjenner seg konfrontert med en ny åpenbaring. Hvordan kan diktene bli så rått gripende?

Publisert   Sist oppdatert

I morgen mottar  Tomas Tranströmer  Nobelprisen i litteratur. Han skriver dikt om sentrallyriske temaer og trivielle sannheter, alltid slik at man kjenner seg konfrontert med en ny åpenbaring. Hvordan kan diktene bli så rått gripende?

At en pristildeling kalles overraskende, er ofte en indikasjon på skuffelse eller indignasjon. Slik også ved Nobelprisen i litteratur til Tomas Tranströmer, dessverre, for den er så velfortjent som en pris kan bli.

Likevel overraskende, også i Norden, men av en annen grunn. Mange har antatt at skandalen i 1974, da prisen gikk til Eyvind Johnson og Harry Martinson, ennå var for fersk. Ikke at de to var uverdige. Det skandaløse var at begge satt som medlemmer i Svenska Akademin da tildelingen skjedde. Kritikken ble for mye for Martinson, som tok sin død av det. Mange har spurt om det igjen vil bli mulig å gi prisen til en svenske. Da måtte det bli Tomas Tranströmer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her