Politikk

En unik byrådsleder

Arbeiderpartiets Raymond Johansen er unik. Han tilhører nemlig den meget marginale gruppen mennesker i Norge som ikke har fått med seg at prisene på boliger i Oslo har økt betraktelig de siste årene.

Jammen meg flaks han da er byrådsleder.

Da byrådet la frem sitt budsjettforslag i går, onsdag 27. september, ble det ikke uventet oppmerksomhet om eiendomsskatt. Ikke så rart; skatten er ny og omstridt, og det ble avlagt en del løfter rundt denne i valgkampen i fjor.

Men la det ligge – dette er ikke et innlegg mot eiendomsskatt som sådan, selv om jeg er motstander av den. Det interessante er derfor hva byrådslederen nå sier til at det er «flere enn 2 av 10» som må betale denne i 2017. Til TV 2 sier nemlig Raymond Johansen følgende:

«Jeg forutså ikke den prisveksten, og den kan gå ned igjen, mange snakker om at det vil være en prisnedgang i boligmarkedet i Oslo.»

La meg ta dette stykkvis, og for forklaringens skyld huske at det rent teknisk er slik at prisvekst vil føre til at flere måtte betale eiendomsskatt, siden ligningsverdien det tas utgangspunkt i ved beregning er knyttet opp mot den antatte markedsprisen på boligen:

For det første:

Når eiendomsskatt for 2017 skal beregnes, er det ligningsverdiene fra 2015 som benyttes (mens det for inneværende år altså er tilsvarende tall fra 2014). Tall fra Eiendom Norge viser at gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Oslo fra januar 2014 til januar 2015 økte med ca. 9,6 pst., fra 50.100 kroner til 54.900 kroner.

Å da ikke forutse prisveksten er mildt sagt lite imponerende, og enda mindre troverdig. Det ene poenget er at nettopp dette poenget ble brukt i debatten rundt Arbeiderpartiets forslag til eiendomsskatt i valgkampen i fjor. Det andre er at dette er offentlig kjent statistikk som det både er mye oppmerksomhet rundt, og som jo inngår i selve beregningsgrunnlaget for byrådets budsjettforslag. At dette kan avstedkomme en slik kommentar fra Raymond Johansen står ganske enkelt ikke til troende. Han har jo vært klar over dette like lenge som alle oss andre.

For det andre:

Det er selvsagt helt korrekt at boligprisene «kan gå ned igjen,» slik byrådslederen peker på. Jeg vet ikke om det er noe han ønsker eller tenker mye på, riktignok, for om «2 av 10»-målet skal nås så innebærer jo det tap av verdier for mange mennesker.

Det viktige er imidlertid at det ikke er noen ting som tyder på at boligprisene vil stabilisere seg eller gå ned igjen med det aller første. Hittil i år (til og med august) har nemlig gjennomsnittlig kvadratmeterpris økt med 17,1 pst., fra 54.100 kroner til 64.300 kroner. Med mindre det skjer et enormt boligkrakk de siste fire månedene av 2016 ligger det altså an til at enda flere vil bli omfattet av eiendomsskatten i 2018-budsjettet. Så, kjære Raymond Johansen, siden jeg ikke tror at du nå håper det vil skje et boligkrakk, så kan du i det minste får med deg dette – og slutte å tulle så forferdelig i svarene du gir til media.

For det tredje:

Hvem i alle dager er disse «mange» som «snakker om at det vil være en prisnedgang i boligmarkedet i Oslo»? Det har vært spekulert en del i dette riktignok, noen har pekt på at det bli en mer moderat boligprisutvikling i fremtiden, og da prisene flatet noe ut høsten 2015 (samme tall fra Eiendom Norge) vurderte enkelte at det kunne skje en reduksjon. Samtidig viser forbrukerundesøkelser at folk flest har stor tro på en fortsatt vekst i boligmarkedet, og gitt den samme statistikken for 2016 så finner man bekreftelsen der.

Ingen kan spå helt nøyaktig hvordan dette vil utvikle seg i fremtiden, og kanskje kan det komme en utflating i 2017-2018. Allerede nå vet likevel Raymond Johansen at det vil være enda flere som vil måtte betale eiendomsskatt i 2018 enn det vil bli i 2017. Det er faktisk bare å se på markedsstatistikken. Eventuelt kan han ta en prat med finansbyråden sin.

Det er underlig at TV 2 og andre medier ikke arresterer Raymond Johansen sterkere på sine svar om eiendomsskatten, for svarene gjør ham unik.

Svarene er nemlig oppsiktsvekkende kunnskapsløse.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden