En vinner appellerer til taperne

Økonomisk utenforskap forklarer en del av Trumps oppslutningen. Men det lå bedre til rette for ham i 2012.

Publisert   Sist oppdatert

Trump appellerer til amerikanere som føler seg fremmed for den politiske prosessen og som mener at USA er på vei ned og blir utnyttet av resten av verden. Jeg har i tidligere artikler sett på Trumps appell til fremmedfiendtlighet og hans autoritære trekk. Denne gangen skal jeg se på økonomiske drivkrefter. De virker sammen med fremmedfiendtligheten når økonomiske problemer, reelt eller demagogisk, kan kobles til innvandring og handel.

Trump gjør det bedre i områder og blant grupper med økonomiske problemer – det viser en rekke meningsmålinger, inkludert valgdagsmålinger. Dette beviser ingen kausal sammenheng – vi vet også at Trump gjør det relativt best blant dem med lav utdanning, som ser ut til å være den faktoren som sterkest korrelerer med oppslutning om ham, og vi vet at disse sliter mer i den moderne økonomien. Dette – at forskjellen mellom lavt og høyt utdannede øker, har vært mer markert i USA enn i Vest-Europa. Så det kan både være det lave utdanningsnivået i seg selv, eller det som dette lett fører til, dårlig økonomi, som skaper tiltrekkingen til Trump.

Men selv om vi går ut ifra at Trump har en særlig appell her, forklarer det ikke at fenomenet kommer til overflaten nå, eller at hans appell ser ut til å være nok til å vinne den republikanske nominasjonen, langt på vei på et program som står i sterk kontrast til det republikanerne har stått for i flere tiår. Det gir heller ingen indikasjon på at USA faktisk er klar til å velge en mann som Trump.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her